Eureka

Op een loeihete dag toch het lichaam koel houden? Sony heeft een mini-airco ontwikkeld die je in een T-shirtvakje op je rug draagt. Ook handig in de winter, maar dan als verwarming.

Nu de aarde opwarmt, moeten mensen wereldwijd steeds meer op zoek naar verkoeling. Sony nam onlangs de Reon Pocket in productie, een mini-airconditioning die het lichaam met een aantal graden kan afkoelen. Daarvoor stop je het apparaatje in een speciaal vak op de rug van het bijbehorende T-shirt.

De Reon Pocket werkt thermo-elektrisch met een peltierelement waarin elektrische stroom direct wordt omgezet in een temperatuurverschil dat optreedt op het grensvlak tussen twee verschillende metalen. Dit veroorzaakt een warmteverplaatsing van het ene naar het andere metaal.

De koude kant ligt tegen de huid aan om maximale koeling over te brengen. De warmte die aan de andere kant ontstaat wordt door een ventilator het shirt uit geblazen.

 

Regelbaar

De bediening gaat via een bluetoothverbinding met je smartphone. Via de app kun je de koeling handmatig bedienen door te kiezen uit vier niveaus. Het kan ook automatisch waarbij de koeling wordt afgestemd op temperatuur en activiteit van de gebruiker. Volgens Sony wordt het bovenlichaam met maximaal dertien graden gekoeld. Dat betekent op een loeihete dag een afkoeling van 36 naar 23 graden.

 

De Reon Pocket is ongeveer vijf bij elf centimeter groot en twee centimeter dik, om minimaal op te vallen onder het shirt. Het apparaatje weegt slechts 89 gram. In de winter kun je de Reon Pocket ook gebruiken. Door de richting van de gelijkstroom om te draaien, warmt het metaaloppervlak op de rug op en kun je met acht graden temperatuurverschil opwarmen. Maar verwacht niet dat het apparaatje je de hele dag lekker op temperatuur houdt. De batterij gaat bij afkoelen ongeveer 2,5 uur en bij verwarmen twee uur mee, waarna hij net zo lang weer aan de lader moet. 


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Reon Pocket

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.