De Nederlandse bedrijven 2DEAL en No Nonsense Technical Solutions (NNTS) hebben een systeem gebouwd waarmee webwinkels pakketjes in de kofferbak van iemands auto kunnen afleveren. Daarmee hoeft een consument die online iets heeft besteld, niet meer thuis te zijn om het pakket in ontvangst te nemen.

Het idee komt van 2DEAL (de naam betekent: 2 DEliver ALways), dat voor de techniek de hulp inriep van het Enschedese ingenieursbureau No Nonsense Technical Solutions (NNTS). De crux van het bijzondere systeem is dat het unieke signaal van een elektronische autosleutel eenmalig met de pakketbezorger wordt gedeeld, zodat die de kofferbak van de auto kan openmaken en het pakket daarin kan leggen.
 

Op de oprit

De ontvanger van een pakket hoeft dan niet meer thuis te zijn om de zending in ontvangst te nemen. De bezorger kan gewoon op eigen houtje bij de betreffende auto langsgaan en het pakket daarin leggen. Die auto kan op de oprit staan, bij het werk of op een carpoolplek, dat maakt allemaal niet uit.

‘De auto gaat voor veel mensen een centralere rol innemen, verwacht Richard Klomp van 2DEAL. ‘Wij voeren gesprekken met een grote Duitse autofabrikant en die wil de auto net zo’n centrale rol geven in het dagelijks leven als de mobiele telefoon.’
 

Schone was afleveren

Dat verdient enige uitleg. ‘Wij voorzien dat iedereen over een tijdje zijn auto aan de rand van de stad parkeert op een grote parkeerplaats, waarna die persoon verder gaat met het openbaar vervoer. Juist daar kan die stilstaande auto op allerlei manieren worden benut. De auto-eigenaar kan er de wasserette zijn schone was laten afleveren. Of Albert of Picnic de boodschappen laten bezorgen. En ook dat pakketje van de webwinkel belandt dus in de kofferbak, als het aan ons ligt.’Speciaal kastje

Het systeem dat NNTS ontwikkelde zit vernuftig in elkaar. Na het bestellen van een product bij een webwinkel geeft de klant in een speciale app (zie afbeelding hierboven) aan waar zijn of haar auto staat. Vervolgens legt de klant de elektronische autosleutel in een speciaal ontwikkeld kastje, de Key Recorder.

Dit stuk elektronica neemt het in radiogolven versleutelde signaal dat de kofferbak opent, integraal op. Het digitale signaal wordt nu via de genoemde app geüpload, zodat de bezorger even later met een ander apparaatje de kofferbak kan openen.

‘We kraken dus geen code of zoiets. Wat we doen is het zo goed mogelijk namaken van het originele signaal van de autosleutel en dat spelen we af’, vertelt Wouter Sieverink van NNTS, die het project leidde.
 

Uitdaging

Dat goed werkend krijgen, was nog niet eenvoudig. ‘De uitdaging was dat ons systeem – het signaal opnemen en afspelen – moest werken voor alle verschillende autotypes. We moesten daarbij steeds slim dingen uitproberen, een soort trial-and-error, want de autofabrikanten laten echt niets los over de werking van hun elektronische sleutels.’

Logistieke bedrijven deden al eerder proeven met pakketbezorging in auto’s, maar die leidden meestal niet tot een commercieel product. Alleen Amazon biedt de bezorgdienst in de VS aan voor enkele autotypen. ‘Die systemen werken echter door het op afstand openen van de kofferbak. Daarvoor is een auto met internetverbinding nodig en die zit alleen in nieuwere wagens van het duurdere segment’, zegt Sieverink. ‘Wij hebben een streepje voor omdat wij overweg kunnen met alle auto’s die een elektronische sleutel hebben; dat is denk ik 80 procent van de markt.’
 

Vragen over veiligheid

Het project roept ook vragen op over de veiligheid. Hoe voorkom je dat een auto wordt leeggeroofd of gestolen? ‘Het is een voordeel dat we met een grote partij als PostNL werken. Bij zo'n bedrijf staat veiligheid centraal. Ook vertelden proefpersonen die ons systeem hebben getest, dat ze zich hierover geen zorgen maakten, omdat ze toch geen waardevolle spullen in hun auto lieten liggen’, vertelt Klomp.

In de afgelopen maanden heeft 2DEAL zijn systeem getest met PostNL, een webwinkel en vijftien proefpersonen. Nu is het bezig om financiering rond te krijgen voor het ontwikkelen van het uiteindelijke product en een pilot met veel meer proefpersonen.
 

Render van de Key Recorder, het kastje dat het radiosignaal van de elektronische autosleutel opneemt.


Openingsfoto: Exemplaren van de Key Recorder, die het signaal van een elektronische autosleutel opneemt en door stuurt naar de pakketbezorger, die er de kofferbak van de auto mee openmaakt om een pakket te bezorgen. Foto NNTS

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.