Eureka

Met het compacte echosysteem Lumify van Philips is het sinds kort mogelijk om buiten het ziekenhuis een scan te maken.

Wie een echo wil laten maken, moet nu noodgedwongen naar het ziekenhuis. Daar wordt een apparaat tegen het ­lichaam gedrukt dat is gekoppeld aan een karretje met apparatuur. Een specialist beoordeelt vervolgens de met ultrasoon geluid gemaakte beelden.

Met de Philips Lumify, een klein, kokervormig echosysteem, is het sinds kort mogelijk om ook buiten het ziekenhuis een scan te maken, bijvoorbeeld bij de huisarts. Vrijwel alle technologie die nu op zo’n ziekenhuiskarretje staat, is verwerkt in het handvat van de scanner.
 


Het apparaat hoeft alleen maar te worden aangesloten op een smartphone of tablet. Daarop verschijnen dan haarscherpe beelden van het inwendige. ­‘Artsen kunnen zo na het downloaden van een speciale app snel en accuraat een scan maken. De beelden sturen ze dan eventueel door naar het ziekenhuis’, vertelt Business Manager Echografie. Carmen Silverstandt, die nog niet veel kwijt wil over de technologie achter de miniaturisering.
 

Ambulances en helikopters

De Lumify is al ‘ontdekt’ door de sportwereld. Zo wordt hij gebruikt door sport­artsen van PSV. ‘We kunnen nu veel vlugger een eerste diagnose stellen en een prognose maken, waardoor alle betrokkenen sneller kunnen handelen’, zegt medisch manager Wart van Zoest.

De kleine scanner wordt mogelijk ook een vast onderdeel van de uitrusting van ambulances en traumahelikopters, vertelt Silverstandt. ‘Smartphones of ­tablets zijn al standaard aanwezig, dus er is ­weinig extra ruimte voor nodig. En onderweg beelden maken en opsturen naar het ziekenhuis maakt gerichtere zorg mogelijk.’

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.