Inspirerende Ingenieurs

Komende zondag 7 oktober vertellen twaalf ingenieurs met welke bijzondere projecten ze bezig zijn. Hieronder alvast een voorproefje van wat ze gaan vertellen.

Inspirerende Ingenieurs, KIVI-gebouw, Prinsesegracht 23, Den Haag. Belangstelling? Hier vind je alle informatie en kun je je gratis aanmelden.

 


Guszti Eiben laat robots zichzelf voortplanten

Twee robots zoeken elkaar op, mixen hun DNA dat vervolgens dient als bouwplan voor de babyrobot. Die wordt deels met een 3D-printer in elkaar gezet en leert vervolgens in de ‘crèche’ te bewegen. Hoogleraar Kunstmatige Intelligentie prof.dr. Guszti Eiben maakte dit sciencefictionachtige script tot werkelijkheid. ‘We openen hiermee de weg naar een geheel nieuw type evolutie: die van zelfstandig opererende machines.’

Eiben is nu met zijn evolutionaire robot aan de slag bij de Britse universiteiten. Met als mogelijke toepassing: een robot die in staat is verouderde en stilgelegde kerncentrales te verkennen, en die daarvoor door de meest onmogelijke ruimtes moet kunnen kruipen.  Via evolutie zal vanzelf een robot ontstaan die daar het beste toe in staat is.


 


Iris Houthoff gebruikt schimmels om er schoenen mee te maken

Schimmels zijn de circulaire motor van de natuur: ze breken biologisch materiaal af en zetten die om in grondstoffen waar planten en bomen weer van kunnen groeien. Dat gegeven inspireerde Iris Houthoff met haar bedrijf Mylium om die schimmel als materiaal te gebruiken. Ze creëert bepaalde groeicondities, waardoor de schimmeldraden zodanig vertakken en versmelten dat ze samen met sterk geheel vormen. Door dat materiaal vervolgens te persen, te drogen en van een bioafbreekbaar beschermingslaagje te voorzien, is het voor allerhande toepassingen bruikbaar. Zo maakte ze er de bandjes mee van een sandaal. Is die niet meer nodig, dan verteren de bandjes tot compost en dienen ze weer als voedsel.


 


Marloes van Heteren zet de zonnegevel er gekleurd op

Zonne-energie wint aan populariteit, en er zijn inmiddels ook eerste gebouwen waar ze aan de gevel komen. Niet optimaal gericht op de zon, maar als je die ruimte hebt, waarom niet?

Alleen, die zwarte of donkerblauw glimmende panelen zien er niet uit. Stel je eens voor dat alle gebouwen er vol mee hangen? Daarom combineert Marloes van Heteren in haar bedrijf Studio Solarix schone energie met esthetiek. Haar panelen hebben kleuren of patronen naar wens. Dat scheelt wel iets in de opbrengst, maar is wel heel verleidelijk. En het nieuwste is een proef met een zonnecel op folie, dat zit ‘ingebakken’ in het gevelpaneel. Gaat dat goed, dan ligt de weg voor de zonnegevel open.


 


Eline Vrijland zorgt voor een rustige slaap

Je zult er maar last van hebben. Ga je tijdens het slapen op je rug liggen, dan valt je tong naar achteren, de ademhaling stopt en je wordt wakker. En dat overkomt je dan elke tien minuten of nog vaker. Heel vervelend voor de betrokkene, heel vervelend voor degene die het bed deelt. ‘Als het komt door de slaaphouding, dan moet je die zien te beïnvloeden’, zo dacht Eline Vrijland-van Beest. De industrieel ontwerpster bedacht een apparaatje dat de patiënt op zijn buik draagt, en dat gaat trillen zodra er een rugligging dreigt. De patiënt neemt dan onbewust een andere houding aan en wordt niet wakker. Die aanpak bleek zo’n succes, dat Vrijland met haar start-up Nightbalance nu een samenwerkingsverband heeft met Philips.


 


Nima Tolou maakt stroom uit trillingen

Het trillingsgedrag van rails zegt iets over hun onderhoudstoestand, en hier biedt Internet of Things uitkomst: plaats een sensor op de rails en die stuurt permanent data naar een centrale die de gegevens verwerkt. Klinkt mooi, als je maar niet elke maand een batterij hoeft het verwisselen. Nima Tolou bedacht voor de trillingssensor een slimme oplossing: zet die trillingen om in stroom, en zo levert het te meten verschijnsel zijn eigen energie. Klinkt mooi, maar heeft in de praktijk toch nogal wat voetangels en klemmen.


 


Laura Klauss geeft plastic nieuw leven

Plastic afval, wat moeten we ermee? Met haar bedrijf BetterFutureFactory heeft Laura Klauss allerhande creatieve ideeën bedacht. Op festivals maakt ze van bekers en bordjes filament voor de 3D-printer en de bezoekers kunnen er hun eigen voorwerpen mee printen. Een hele mooie is op Kaapverdië, waar het strand bezaaid lag met weggegooide PET-flessen. Die worden nu omgevormd tot tegels, met fantasierijke patroontjes, en prima geschikt voor in de keuken of badkamer.  Op het eiland komt het bedrijfje dat de tegels maakt nu zelfs PET-flessen tekort.


 


Erik Hogenbirk speurt naar donkere materie

Donkere materie, een denkbeeldige substantie waar ruim een kwart van het heelal uit zou bestaan, maar dat zijn geheim niet zo maar prijsgeeft. Die donkere materie hebben de natuurkundigen nodig om de vorm van sterrenstelsels te kunnen verklaren. Erik Hogenbirk is een van de mensen die met een vat vol met het edelgas xenon iets van de energie van die donkere materie probeert waar te nemen. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig.


 


Nina Hoff maakt voedsel uit de printer

Met 3D-printers kun je de meest bijzondere vormen creëren, dus waarom niet met voedsel? Vanuit dat idee ging Nina Hoff met haar start-up byFlow aan de slag om voedsel te printen. Ze voegt daarmee een hele nieuwe dimensie toe aan de manier waarop we het voedsel presenteren: vorm als verleidingsfactor. Voedsel printen heeft ook nog een andere kant: de mogelijkheid om de samenstelling aan te passen. Het opent de weg naar personalised voedsel, aangepast aan onze behoeften en voorkeuren.


 


Birna van Riemsdijk over techniek in de persoonlijke levenssfeer

Persoonlijke assistenten zijn best wel gewild. Het gaat om zo’n luidsprekerzuiltje dat wakker wordt als je zijn naam noemt, en die op jouw commando allerhande diensten verleent: wat voor weer het wordt, of de trein vertraging heeft, een recept met guacamole, en wat niet al… Leuk allemaal, totdat je door een of ander vergrijp voor de rechtbank belandt en gespreksdata van die persoonlijke assistent worden gebruikt als belastend bewijs. Intieme technologie betekent dat we onze intimiteiten digitaal verspreiden, zonder ons daar altijd bewust van te zijn, laat staan van de mogelijke gevolgen. Intieme technologie zit dan ook vol met paradoxen.


 


Mirjam Rubbens geeft de chirurg augmented reality

Een chirurg wil tijdens de operatie graag zien waar organen, spieren, bloedvaten en bot zitten in het gebied waar hij aan het snijden of boren is. En dat niet op een foto die eerder van de patiënt onder een MRI-scanner is genomen, maar op het komen van opereren zelf. Dit om zeker te zijn waar hij mee bezig is, en om ongewenste schade te voorkomen. Bij Philips houdt Mirjam Rubbes zich bezig met de ontwikkeling van apparatuur en software die dat mogelijk maakt. Zij introduceert augmented reality in de operatiekamer, aangevuld en verrijkt beeld.

 

Inspirerende Ingenieurs

KIVI-gebouw, Prinsesegracht 23, Den Haag. Belangstelling? Hier vind je alle informatie en kun je je gratis aanmelden.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.