Een nieuwe, koraalvriendelijke zonnebrandcrème, gebaseerd op lange polymeren, blijkt de huid nog beter tegen uv-licht te beschermen dan de gebruikelijke smeersels. Bij muizen in elk geval.
‘Ga je de zon in? Vergeet dan niet te smeren!’ De oproep om je huid te beschermen tegen een overmaat aan zonlicht lijkt elk jaar luider te klinken. Dat is niet voor niks: een te hoge dosis uv-straling kan huidcellen beschadigen en op langere termijn huidkanker veroorzaken.
Wie met zonnebrandcrème op de zee in gaat, beschadigt echter weer iets anders, namelijk algen en koraal. Dit komt door stoffen als avobenzone en met name oxybenzone, die in de crèmes zitten en als uv-filter dienen. Om die reden zijn onderzoekers al een tijdje op zoek naar koraalvriendelijke alternatieven.
Polymeren
Een team onderzoekers uit China schrijft nu in het vakblad Cell Reports Physical Sciences hierbij succes te hebben geboekt. De wetenschappers ontwikkelden een uv-filter van polymeren. Hiervoor maakten ze eerst verschillende moleculaire ‘anti-UV’-ringstructuren, en plakten deze vervolgens als het ware aan elkaar. Ze maakten daarbij gebruik van een chemische reactie die bekendstaat als de Biginelli-reactie.
Het voordeel dat de lange polymeren opleveren, is dat ze te groot zijn om door te dringen in huid, koraal of algen.
Muizen
Een test van polymeercrème op muizen liet vervolgens zien dat deze beter tegen zonnestraling beschermt dan oxybenzone en avobenzone, en ook verder geen vervelende bijwerkingen zoals huiduitslag of ontstekingen veroorzaakt.
Een test op enkele soorten algen en koraal wees uit dat deze niet door de zonnebrandcrème beïnvloed werden.
Extra testen
‘Het is zeker geen slecht idee om polymeerstructuren te gebruiken om te zorgen dat ze niet meer kunnen binnendringen’, zegt hoogleraar moleculaire spectroscopie Wybren Jan Buma van de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit, die niet meewerkte aan het onderzoek.
‘Wel is het zinvol ook studies te doen waarin de polymeren langere tijd worden bestraald, om te kijken of er fotochemische reacties optreden die het uv-absorberende vermogen van de stof aantasten of in een erger geval tot schadelijke bijproducten zoals radicalen leiden.’
Eerste stap
Daarnaast is de biologische afbreekbaarheid iets om je zorgen over te maken, zegt Buma. Dat wordt door de Chinese onderzoekers in het bijgaande persbericht beaamd. De structuur van het polymeer is zo stevig dat het niet afbreekbaar is, zegt chemicus Lei Tao van de Tsinghua Universiteit in China. ‘Dit is dan ook pas de eerste stap naar een nieuwe, milieuvriendelijke zonnebrandcrème.’
Openingsbeeld: Francesco Ungaro, via Unsplash
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.