Eureka

Jaarlijks gooien Nederlanders een slordige 10 miljard sigarettenpeuken weg. 80 % daarvan wordt opgeveegd, de overgebleven 2 miljard verdwijnt tussen de stoeptegels of in de natuur. Dat is een flinke bron van vervuiling, want de grotendeels kunststof sigarettenfilters zijn niet biologisch ­afbreekbaar en zitten vol met gifstoffen. Ontwerpers Bob Spikman en Ruben van der Vleuten zochten een oplossing en overwegen nu om kraaien sigarettenfilters te laten verzamelen in ruil voor voedsel.

‘We hadden eerst het idee om een robotstofzuiger te laten rondrijden die sigarettenfilters herkent en opzuigt’, vertelt Spikman, ‘maar het is zonde om meer materiaal op de wereld te zetten om ander materiaal op te ruimen. Toen zijn we gaan kijken of we niet slim gebruik konden maken van de ­omgeving, bijvoorbeeld door getrainde duiven in te zetten. Tijdens ons vooronderzoek kwamen we erachter dat kraaien veel intelligenter zijn. Zo is er een Amerikaan die kraaien traint om munten te verzamelen in ruil voor voedsel.’
 

Voedselkorrels als beloning

Geïnspireerd hierdoor ontwierpen Spikman en Van der Vleuten de Crowbar. Dit is een combinatie van een inleverpunt en een voedseldispenser die op een paal in de stad is te zetten.

Getrainde kraaien rapen ­sigarettenfilters op en gooien die in een opening. Daarin zit een sensor die het sigarettenfilter herkent en de kraai beloont door vanuit de dispenser bovenop de paal wat voedselkorrels op een plateau te laten vallen.
 

Kunststof en gifstoffen

‘We zijn nu bezig met de bouw van een eerste ­prototype dat gebruikmaakt van bestaande hardware en software. Als volgende stap willen we met ­behulp van specialisten onderzoeken of dit idee echt niet schadelijk is voor kraaien. Als dat wel het geval is, dan gaan we op zoek naar een andere oplossing. Zijn er geen ethische bezwaren, dan ontwikkelen we ons prototype ­verder door’, zegt Spikman.

‘We hopen ook dat mensen zich door dit project gaan realiseren hoe groot het probleem is van kunststof en gifstoffen die via de sigarettenfilters in de natuur terechtkomen’, voegt hij daaraan toe. Want de beste oplossing is natuurlijk als mensen hun peuken zélf in een prullenbak gooien.

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.