In Nederland gebruiken we vaak een vouwfiets om de laatste kilometers van de trein naar een bestemming af te leggen. Maar dat kan in theorie natuurlijk ook met een elektrische eenwieler. Het Amerikaanse mobiliteitsbedrijf InMotion brengt nu een nieuw model op de markt, de V12 unicycle.

De unicycle heeft twee uitklapbare platforms aan weerszijden van het wiel waar de rijder op kan staan. De eenwieler beweegt door met een gyroscopische sensor de verplaatsing van het gewicht waar te nemen. Door naar voren te leunen versnelt de eenwieler, door naar achteren te leunen remt hij af.

Met een vermogen van 2500 watt heeft de V12 een sterkere motor dan andere eenwielers op de markt. De eenwieler kan een heuvel oprijden tot een helling van 35 procent en heeft op vlak terrein een maximale snelheid van zeventig kilometer per uur.


Circuit in de achtertuin

Gebuik van de eenwieler vereist vooralsnog wel een forse oprijlaan of een circuit in de achtertuin. Op de openbare weg is het voertuig namelijk nog evenwel niet toegestaan, zoals dat ook geldt voor bijvoorbeeld de elektrische step. Onderstaande video maakt wel duidelijk dat een ritje op de eenwieler ook niet helemaal zonder risico's is. 
 


Skatepark

In het gebruik lijkt de unicycle meer op een skateboard dan een vouwfiets. Het vereist wat oefening om met deze eenwieler te rijden, en ook een helm en kniebeschermers zijn aan te raden.

De ervaren rijders nemen het wiel mee naar het skatepark. De unicycle kost 2190 euro en is leverbaar vanaf september 2021.


Tekst: Sija van de Beukel
Foto: InMotion

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.