Wanneer auto’s door onderlinge communicatie het passeren van een kruispunt op elkaar afstemmen, gaat de doorstroming sneller dan met gebruik van stoplichten, zo blijkt uit modelstudies van het MIT SENSable City Lab.

De snellere doorstroming komt doordat de auto's de capaciteit van het kruispunt beter benutten. Door stoplichten zijn er steeds momenten waarop er geen auto's op het kruispunt rijden: het licht uit de ene richting moet eerst een korte tijd op rood staan voordat het licht uit de andere richting op groen kan springen. Wanneer de auto’s onderling met elkaar communiceren zijn ze voortdurend op zoek naar ‘gaatjes’ om het kruispunt te passeren zonder met de andere auto’s in botsing te komen.

De betere doorstroming komt niet doordat de auto’s sneller over het kruispunt rijden, integendeel. Ze passeren het kruispunt eerder met een lagere snelheid omdat ze rekening moeten houden met hun medeweggebruikers. Toch verloopt de doorstroming beter omdat de auto’s niet voor een stoplicht stil hoeven te staan.

Slot van een landend vliegtuig

De auteurs van het artikel, waaronder Carlo Ratti, de directeur van het lab, vergelijken het door hen gebruikte systeem met het toekennen van slots aan landende vliegtuigen. De kisten stemmen ruim voor de landing hun snelheid zo af dat ze precies op het tijdstip van hun slot de landing kunnen inzetten.

Het systeem met de auto’s werkt vergelijkbaar. Voertuigen die een kruispunt naderen dienen via software een verzoek in om het kruispunt te passeren of om af te slaan. De software inventariseert alle verzoeken, kent slots toe waarop het voertuig mag passeren, en past vervolgens de snelheid van de voertuigen zo aan dat ze precies in het juiste tijdslot op het kruispunt zijn. De software zorgt ervoor dat er voldoende afstand tussen de voertuigen blijft. In de modelberekening bepalen de voertuigen dus niet zelf hun snelheid, maar wordt die door ‘het systeem’ opgelegd,.

De modelstudie laat zien dat de doorstroming op een vierbaans kruising met het toekennen van de slots twee keer zo snel gaat. Voorlopig zal het echter bij deze mooie model-uitkomst blijven, in ieder geval zolang niet alle voertuigen in staat zijn met elkaar te communiceren. Het stoplicht maakt voorlopig de dienst uit.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.