Onderzoekers van de Zwitserse ETH-Universiteit hebben met een 3d-printer een kunsthart gemaakt van siliconen.

Het doel was om een hart te ontwikkelen dat zowel in vorm als functie het echte hart zo veel mogelijk imiteert. Het hart weegt 390 g en heeft een volume van 0,67 l. Het bestaat uit één blok silicium met een complexe binnenstructuur. Het heeft net als het echte mensenhart een linker- en een rechterkamer. Die worden echter niet door een wand gescheiden, maar door een extra kamer die op luchtdruk beweegt. Die extra kamer is nodig om het bloed rond te pompen, en vervangt de spierfunctie van een hart van vlees en bloed.


Na een half uur stuk

Bij een laboratoriumtest blijkt het hart te voldoen, hoewel het na 3000 slagen stuk gaat, wat neerkomt op een levensduur van een half uur tot drie kwartier. Er valt dus nog het nodige aan de kwaliteit van het materiaal te verbeteren. ‘Het ging ons er nu vooral om te laten zien dat de nieuwe aanpak van het maken van een kunsthart werkt’, aldus promovendus Nicholas Cohrs van de materiaalonderzoeksgroep in het nieuwsbericht over het kunsthart.

Het hart is bedoeld voor extern gebruik, wanneer het hart van de patiënt zelf vanwege een operatie wordt stilgelegd, en dient als vervanging van de meestal mechanische kunstharten. Die hebben zo hun eigen nadelen en, minstens zo belangrijk, ze generen niet de pomppuls van het menselijk hart. De toekomst moet leren of het siliconenhart de bestaande hartmachine gaat vervangen.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.