Beeldbuis

Te midden van de steeds extreme sets die LEGO zelf uitbrengt, vind je soms iemand die zijn liefde voor het bouwmateriaal op een - op het eerste gezicht - simpele, elegante manier vorm weet te geven. 

De tijd dat LEGO-fanaten alleen op de basisschool voorkwamen is al ruimschoots voorbij. Er zijn grootse op volwassenen gerichte modellen te vinden van de Taj Mahal of Tower Bridge (waar vervolgens ook in wordt belegd ), LEGO Technic maakt steeds complexere sets die geen kind meer van zijn zakgeld kan betalen, en de afkorting AFOL voor Adult Fan of LEGO staat gewoon op Wikipedia

Maar soms vind je in die overweldigende omgeving vol groot, groter, grootst iemand die zijn liefde voor LEGO tot iets handzaams en prachtigs weet terug te brengen. Zoals in de openingsvideo het elegante model van een goochelaar die verschillende voorwerpen onder zijn doos vandaan weet te toveren:

Het onderschrift verraadt dat de bouwer, Teun de Wijs, hier zes weken mee bezig geweest. Hoewel dat niet fulltime zal zijn, is het toch een flinke klus alles zo te laten werken. Wacht daarom vooral tot het einde van het filmpje, als ook het delicate mechanisme van de 'automaton' is te zien.

De goochelaar is in diverse vormen op Youtube te vinden, maar twee andere LEGO automatons van De Wijs lijkt hij zelf bedacht te hebben. Ze zijn prachtig in hun eenvoud, en de filmpjes met weinig maar goede editing en een passend muziekje maken het een feest om naar te kijken. Het is eigenlijk jammer dat ze zo kort zijn, dus daarom hier meteen twee filmpjes: van de rocker en de visser.

 


De Wijs komt uit Nederland, maar hij verwijst een aantal keer naar een grote inspiratiebron voor zijn automatons: JK Brickworks. Deze Amerikaan heeft een van de meest beroemde automatons ontworpen: Sisyphus uit de Griekse mythen, die zijn vervloekte steen steeds maar weer de berg op moet duwen. Deze werd zelfs door Adam Savage van Mythbusters gebouwd en besproken, maar in dit filmpje van JK zelf is wat mooier te zien hoe het werkt.
 


Overigens maakte hij er zelf ook een grappige, hedendaagse variant op: de vervloekte grasmaaier.
 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.