Een kunstmatige intelligentie-systeem (AI) van het Allen Institute for Artificial Intelligence in de VS probeert langzaam net zo 'slim' te worden als een kind op de basisschool. Met behulp van internet en schoolboeken hoopt de computer straks te kunnen slagen voor een standaardttest van het Amerikaanse basisonderwijs.

Op de website van het instituut is een demo te zien van de het AI-systeem Aristo. Op dit moment kan het computerbrein alleen multiple choice-vragen aan. Toch heeft het een relatief hoge succesratio. Ongeveer 75 procent van de vragen krijgen het juiste antwoord, hoewel opgaven met een diagram of illustratie moeilijker zijn dan vragen met alleen tekst.

De prestaties op multiple choice zijn echter niet genoeg om te slagen voor de test. Aangezien een deel uit open vragen bestaat, haalt het AI-systeem nog steeds een dikke onvoldoende. De wetenschappers van het Allen Institute denken dat open vragen te lastig blijven, maar hopen de meerkeuzevragen te perfectioneren.

Schoolboek

Het kunstmatige intelligentie-systeem mocht voor het proefwerk uitgebreid leren. Schoolboeken en het internet stonden ter beschikking om een database samen te stellen van relevante kennis, die tijdens het proefwerk van pas kan komen. Daarnaast kon het taal en beeld herkennen, om deze vervolgens te vertalen naar een programmeertaal-achtige tekst waar een pc iets mee kan. Aan de hand van die programmeertaal besloot het systeem vervolgens - al dan niet met hulp van een statistisch algoritme - wat het goede antwoord was.

Zo beantwoordde de computer de vraag 'Wat voor soort energie vindt men in eten?' met het antwoord (A): chemisch. Een juist antwoord, dat de computer op het web vond. Daar kwam het de zin tegen 'chemische energie is ook te vinden in voedsel dat mensen en dieren eten'. De tekst staat in de database, de AI herkent dat de tekst bij de vraag past en vindt zo het antwoord.

Het instituut werkt aan hun Aristo in het kader van een wedstrijd die ze zelf organiseren. Als een bedrijf of universiteit een AI-systeem kan maken dat slaagt voor de test, kan de instantie 50.000 dollar winnen. Begin oktober gaat die wedstrijd van start. Het Allen Institute hoopt met de wedstrijd beter door te krijgen wat wel en niet makkelijk is voor een kunstmatig brein.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.