Kunstmatige intelligentie (AI) kan meteorologen helpen om sneller en gevaarlijk weer te herkennen. Het algoritme kijkt naar de enorme hoeveelheden satellietdata en speurt naar speciale wolkvormen die de mens misschien mist.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Penn State werkten samen met weerapp Accuweather om weersvoorspellingen beter te maken. Extreem weer zoals hagel, onweer of een sneeuwstorm hebben grote gevolgen voor mensen, dus het is essentieel om deze gebeurtenissen goed te voorspellen.

Maar weersvoorspellers hebben tegenwoordig zulke grote hoeveelheden informatie over het weer, dat het lastig kan zijn om het kaf van het koren te scheiden. Daarom hopen de Amerikaanse onderzoekers de AI in te zetten om meteorologen een handje te helpen.

 

Kommawolken

De AI herkent op satellietbeelden wolken in de vorm van een komma. Zulke wolken zijn vaak een voorbode van gevaarlijk weer en dus de moeite waard om in de gaten te houden. Het algoritme werd eerst getraind met 50.000 satellietbeelden, waarop meteorologen elke 'gevaarlijke wolk' hadden gemarkeerd. Zo leerde het algoritme welke patronen in een wolkendek lijken op een komma.

Na wat training kon het algoritme 99 procent van de wolken zien die mensen ook zagen. Dat is begrijpelijk, want op die data is het getraind. Maar het zag meer dan dat: in 64 procent van de gevallen voorspelde het correct of een kommawolk zou uitgroeien tot een storm. Dat is (iets) beter dan andere methoden om stormen te voorspellen die géén AI gebruiken.

 

Eerste schifting met algoritme

Het algoritme is een eerste stap voor AI in weersvoorspelling. De onderzoekers en Accuweather denken dat de hoeveelheid satellietbeelden en andere data de komende tijd alleen maar toeneemt. Op een gegeven moment wordt het te veel voor een mens om allemaal door te nemen. Een algoritme kan dan helpen om een eerste schifting te maken. Daarna kan de weerman- of vrouw in detail kijken naar de door AI uitgekozen speciale gevallen, om zo sneller te echt relevante voorspellingen te maken.

Beeld: Thomas Bresson

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.