Een intelligente machine ziet het verband tussen oogbewegingen en het karakter van mensen. Daarmee kan een computer nu in een oogopslag zien wat voor persoon je bent.

Het onderzoek van de Universität Stuttgart en de University of South Australia laat zien dat er een verband is tussen oogbeweging en persoonlijkheid, én dat een (getraind) computerprogramma dat verband kan maken. De onderzoekers vroegen 42 mensen om een speciale headset te dragen die oogbeweging bijhield. Vervolgens moesten ze een rondje lopen over de lokale campus en naar de winkel gaan om iets te kopen. Ter afronding vulden de proefpersonen een vragenlijst in die bepaalt wat iemands karakter is aan de hand van vijf criteria.

 

Vier eigenschappen

Een computerprogramma ging vervolgens aan de slag met de data om te kijken of er een verband is tussen oogbewegingen tijdens de wandeling en bepaalde karaktertrekken. Voor vier van de vijf geteste kriteria bleek dat zo te zijn: neuroticisme, extraversie, aangenaamheid en nauwgezetheid bleken allemaal af te leiden uit iemands oogbeweging.

Het onderzoek laat eens te meer zien wat zelflerende computerprogramma's kunnen doen. Oogbeweging is ontzettend complex, en een mens zou niet snel een verband kunnen herkennen tussen het bewegen van een piepkleine spier en een karaktereigenschap. De computer weet met een beetje oefening wél hoe dat zit.

 

Niet praktisch

Dat betekent overigens niet dat er zonder meer een hard verband is tussen iemands oogopslag en zijn of haar karakter. Het onderzoek is maar bij een klein aantal mensen gedaan. Bovendien waren de verbanden niet overtuigend; zoals de onderzoekers zelf toegeven is het voorspellend vermogen van oogbewegingen nog niet goed genoeg voor praktische toepassingen.

Maar als het bijhouden van oogbewegingen op een gegeven moment makkelijker wordt of onderdeel van het dagelijks leven (als Skype en Facetime bijvoorbeeld iemands oogbewegingen gaan registreren) zal er een heleboel data beschikbaar komen voor het zelflerende algoritme. Daarmee zal het ook beter leren voorspellen.

 

Ethisch

Het is echter de vraag of dit soort techniek wenselijk is. Wil je dat bedrijven je persoonlijk voortaan niet bepalen door een gesprek, maar door een video te analyseren? En wat als het gebruikt wordt door de politie om 'lastige personen' te identificeren op straat. Net als met het herkennen van homoseksuele mensen met AI (lees: 'Algoritme herkent homo aan gezicht') moet dit soort algoritmen met zorg worden ontwikkeld, voor het problemen oplevert.

Beeld: Petr Novák, Wikipedia

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.