Eureka

Er komen steeds meer huisrobots op de markt. Sommige hebben heel concrete functies, zoals schoonmaken, terwijl andere er vooral zijn voor de gezelligheid. Zo is ook Kuri van het Amerikaanse bedrijf Mayfield Robotics meer een soort geavanceerd huisdier voor de eenentwintigste eeuw.

Kuri heeft geen andere functie dan de huiselijke omgeving te leren kennen en op zijn eigen manier met de mensen binnen dat huishouden contact maken. Veel aandacht is besteed aan de aaibaarheidsfactor. Direct opvallend is het eenvoudige, afgeronde lichaam van Kuri. De robot is ongeveer een halve meter hoog, 30 cm breed en weegt nog geen 6,5 kg.
 

Grote, ronde ogen

In het bolvormige hoofd van Kuri zitten capacitieve sensoren waardoor de robot menselijke aanraking kan detecteren en daarop reageren. Zo is het hoofd voorzien van een mechanisme om hele vloeiende, natuurlijke bewegingen te kunnen maken. Ook heeft het twee grote, ronde ogen die door middel van mechanische oogleden kunnen knipperen en emoties overbrengen. Achter een van de twee ogen bevindt zich een HD-camera die foto’s en video’s kan maken.

In Kuri’s torso zijn vier gevoelige microfoons ingebouwd. Hiermee kan Kuri detecteren uit welke richting een geluid komt en stemmen herkennen. Daar reageert hij vervolgens op zijn eigen manier op door middel van bewegingen van het hoofd en de oogleden. Kuri praat niet, maar stoot wel een eigen taaltje van robotklanken uit; een soort robotgebrabbel. Volgens de makers is de precieze betekenis gaandeweg steeds beter te doorgronden naarmate iemand meer interactie heeft met Kuri. Daarnaast zijn via twee luidsprekers muziek of podcasts af te spelen.


Zelfstandig op onderzoek

Kuri kan zelfstandig door het huis navigeren. Via een aantal sensoren kan de robot ruimtes in kaart brengen en onthouden waar bepaalde objecten staan. De wielen kunnen over alle vloeroppervlaktes rijden, van parket tot dikke vloerbedekking, en ook over drempels heen.

Als er afwijkende, onbekende geluiden worden gedetecteerd, gaat de robot zelfstandig op onderzoek uit. Als er volgens Kuri iets niet pluis is dan wordt er een bericht naar het mobieltje van de eigenaar gestuurd. Die kan vervolgens via de camera live meekijken. Raakt de accu leeg, dan zoekt Kuri zelf het oplaadstation op voor een power nap.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.