Een kussentje, uitgerust met optische glasvezelsensoren, brengt de lichaamshouding in kaart en waarschuwt als een betere zithouding nodig is. Dit moet muisarmklachten voorkomen.

Urenlang achter de computer is slecht voor rug, nek en armen, zo ervoer dr. Junhao Hu, een glasvezelexpert uit Singapore. Maar rug-, nek- en armklachten zijn bij lange na niet de ergst mogelijke gevolgen, zo leerde tot zijn schrik het doorspitten van medische literatuur. ‘Cardiovasculaire aandoeningen, type 2 diabetes en zwaarlijvigheid krijgen ook meer kans door te lang zitten. Het draait er met name om geregeld op te staan en te stretchen’, aldus Hu.

Junhao Hu en zijn team denken dat het door hen ontwikkelde slimme zitje Darma mensen geregeld overeind zal helpen. Het kussentje is uitgerust met optische glasvezelsensoren, die uit het achterwerk verrassend veel informatie weten te halen. De hartslag en ademhalingsbeweging bijvoorbeeld, belangrijke indicatoren van het stressniveau. De geringe en periodieke lichaamsbewegingen veroorzaken lichte vervormingen van het glasvezel. ‘Daardoor zal het licht in het fiber een andere weg doorlopen. En dat kunnen we meten.’ Daarnaast wordt ook de drukverdeling over het zitje gemeten. Hieruit zou de lichaamshouding zijn af te leiden.

Het zitje kan via Bluetooth communiceren met de Darma-app. Die app vertaalt de data in vriendelijk ogende boodschappen, gebaseerd op de gemeten stressniveaus. Een pictogram geeft bijvoorbeeld aan wat de zithouding is. Het beeld kleurt groen als er een betere positie wordt ingenomen. Als het tijd is voor een stretchmomentje, verschijnt er een dansend poppetje op het scherm.



Darma lijkt hoge ogen te gaan gooien. Op  Kickstarter haalde het concept in korte tijd ruim tweehonderdduizend dollar op, vijfmaal zoveel als het streefbedrag. Het gelijknamige bedrijfje Darma verwacht in juni 2015 de massaproductie te starten.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.