Eureka

Met een krekelkwekerij op de keukentafel wil ontwerper Kyran Knauf insecten eten de ­gewoonste zaak van de wereld maken.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


‘Gelet op klimaatverandering is het niet meer dan logisch dat insecten deel gaan uitmaken van ons eet­patroon als alternatieve eiwitbron’, stelt de Frans-Duitse ontwerper Kyran Knauf. ‘Dat gebeurt ook al in Aziatische landen, zij het niet vanwege milieuoverwegingen.’

Om ook in Europa mensen aan het denken te zetten, ontwierp Knauf de ge-3D-printe krekelkwekerij Crikorama: een half doorzichtige kwekerij voor op het aanrecht. 



Farm-to-fork

‘De krekelkwekerij past goed in het farm-to-fork-­principe, de hyperlocale leefstijl waarin restaurants, zoals het Deense Noma zich specialiseren’, gaat Knauf verder. De techniek is wel tijdrovend: het produceren van dertig krekels met Crikorama neemt ongeveer twee maanden in beslag, terwijl het eiwitgehalte in een biefstuk gelijk staat aan 45 tot 60 krekels.

Veel onderhoud vraagt het apparaat niet: je schuift simpelweg een lade met krekeleitjes in vochtige aarde in het apparaat. Knauf: ‘Wanneer de krekels uitkomen, kun je ze voeren met snijafval uit de keuken die je door een gleuf naar binnen schuift. Water zuigen de krekels uit een spons.’ 


Eenvoudig zenuwstelsel

Door een rooster boven de ‘eilade’ leggen de krekels nieuwe eitjes in de aarde. Zijn er genoeg eitjes in de lade, dan kieper je de volwassen krekels met een draai aan een knop in de onderste oranje bak en plaats je die in de koelkast waar de krekels niet meer levend uitkomen.

‘Dat lijkt misschien wreed, maar het zenuwstelsel van een insect is een stuk eenvoudiger dan dat van zoogdieren, waardoor we aannemen dat ze minder pijn ervaren.’


Veel interesse

Interesse in Crikorama is er volop, van particulieren tot restaurants. Knauf wil zich in eerste instantie op de laatste groep richten en werkt aan een nieuw ontwerp voor een prijs onder de driehonderd euro.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto's: Kyran Knauff

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.