Digital Twins

Om zeker te weten dat er ook gedurende extreme warmte en droogte voldoende water uit de kraan komt, willen drinkwaterbedrijven de vraag naar drinkwater kunnen voorspellen. Een digital twin biedt uitkomst.

Lees meer over Digital Twins in het speciale webdossier

Slimme watermeters zijn op afstand uitleesbaar, maar de meeste mensen hebben deze niet in huis. Daarom gebruiken drinkwaterbedrijven modellen die met statische gegevens de gemiddelde watervraag gedurende een dag geven.

Het onderzoeksinstituut KWR Water Research Institute werkt daarom aan digital twins van het drinkwaternetwerk voor betere voorspellingen van de waterbehoefte en om afwijkingen in het netwerk op te sporen, zoals lekkages.

Om die voorspellingen te doen, keken de KWR-onderzoekers onder meer naar mobiele telefoongegevens. ‘Deze geven een goed beeld van de verdeling van mensen in een bepaald gebied, op basis waarvan wij de watervraag kunnen modelleren’, vertelt Peter van Thienen, een van de betrokken onderzoekers.


Digital twin geeft inzicht

Vanwege privacyredenen mogen de onderzoekers deze gegevens nu niet meer gebruiken en kijken ze naar andere data voor hun digitale tweeling, zoals mobiliteitsdata en meetgegevens van kleine groepen huishoudens. ‘We verwachten veel van een combinatie van modellen die watervraag voorspellen en een relatief klein aantal slimme watermeters die het daadwerkelijke verbruik doorgeven’, zegt Van Thienen.

Maar de echte meerwaarde van een digital twin is als deze straks ook voor strategische doeleinden kan worden ingezet, zegt hij. De toenemende droogteperioden en de veranderende waterbehoefte vragen om een aanpassing van ons huidige drinkwatersysteem. ‘De digitale tweeling moet daar inzicht in kunnen geven. Hoe willen we dat ons drinkwaternetwerk er over twintig jaar uit ziet zodat het aan de vraag kan blijven voldoen?’ 

Ook zijn er kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik van een digital twin. ‘Als we er te veel op vertrouwen, zal de kennis over de ins en outs van het systeem afnemen en de intuïtie over hoe het functioneert minder sterk ontwikkelen’, zegt Van Thienen. ‘Daarnaast vergt de sensorinfrastructuur voor het leveren van de data een behoorlijke investering. Behalve installatie en onderhoud van de sensoren gaat het ook om overdracht en opslag van grote hoeveelheden gegevens. We moeten kritisch blijven in welke mate een digital twin van ons drinkwaternetwerk de investeringen rechtvaardigt.’
 

Beeld: KWR Water Research Institute

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.