EUREKA

Bij een tramhalte op het Turkse Taksimplein staat een laadpaal met USB-aansluitingen en wifi, waar reizigers hun smartphone kunnen opladen.

Forenzen zijn steeds afhankelijker geworden van hun smart­phone voor reisinformatie, muziek en het lezen van boeken of nieuws onderweg. Ook zijn reisdocumenten en toegangsbewijzen steeds vaker op de smartphone te laden. Toch blijft het moeilijk om onderweg oplaadpunten te vinden om te voor­komen dat de batterij van het toestel uitvalt.

Bij een tramhalte op het Taksimplein in Istanbul staat nu een oplossing: een laadpaal met USB-aansluitingen en wifi. De Mito-laadpaal is ontworpen door de Art. Lebedev Studio uit Rusland voor het Turkse technologiebedrijf Verisun.

 

 

Zonnepanelen

Mito is een standalone laadpaal, die niet op het elektriciteitsnet aangesloten hoeft te worden.

De paal is opgebouwd uit een metalen frame dat aan de bovenkant breed uitloopt en is bekleed met laagjes hout. Daardoor ontstaat voldoende oppervlakte voor zonnepanelen met een vermogen van 240 W om de paal van stroom te voorzien.

Halverwege de paal zitten rondom in totaal acht USB-oplaadpunten met daaronder een tafelblad om mobieltjes tijdens het opladen neer te ­kunnen leggen.

De zonnepanelen genereren in de winter gemiddeld 600 Wh en in de zomer tot 1920 Wh elektriciteit per dag. De laadpaal zou zelf in totaal zo’n 360 Wh per dag verbruiken. Overschotten aan elektriciteit worden opgeslagen in een kleine batterij van 60 Ah onderin de paal. Die batterij kan ook kortstondige dips in de elektriciteitsproductie opvangen.

 

Route-informatie

Verisun voorziet de Mito vooral als toevoeging aan bestaande tram- en bushaltes. Op de paal zit een lcd-display van 7 inch (17,8 cm) met informatie over de halte, de tram- of busroute, vertrektijden en het weer.

Verisun is van plan om in meer steden Mito-laadpalen te gaan plaatsen.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.