Hikerpower is het eerste draag­bare laadstation in de vorm van een rug­tas. Na een lange dag wandelen kunnen kampeerders alle denkbare elektronische apparaten aansluiten.

Elektriciteit is niet meer uit onze wereld weg te denken. Behalve misschien die paar dagen in het jaar hoog in de bergen of ver van de bewoonde wereld. Die dagen zijn geteld, als het Hikerpower ligt.

Het Amerikaanse bedrijf ontwierp het eerste laadstation in de vorm van een rugtas, de Ranger 1000.


Duizend wattuur stroom

In de rugtas zit een lithiumionbatterij die zeshonderd tot maximaal duizend wattuur stroom levert. Daarop kan een elektrische kachel een uur branden.

In de aluminium behuizing zitten meerdere poorten waarop gebruikers elektronische apparaten kunnen aansluiten. Dat kan van alles zijn, suggereert de fabrikant. Denk aan telefoons, zak­lampen en luchtbedden maar ook aan blenders en beamers in het bos. Opvouwbaar zonnepaneel

Met een gewicht van acht kilogram laat het laadstation nog dertig liter (het formaat dagrugtas) over voor andere bagage. Deze kan de gebruiker kwijt in een tas, die in de holte van de rugtas zit en ook los van het energiestation kan worden gebruikt. 

De Ranger 1000 laadt het beste op via een stopcontact. Eenmaal in de natuur kun je hem bijladen met een opvouwbaar zonne­paneel van 120 watt ter grootte van een eenpersoons luchtbed. 


Behoorlijk prijzig

Voor een rugtas is de prijs aan de hoge kant, ruim elfhonderd euro. Maar wie elektriciteit wil op een berg, moet daar niet te zwaar aan tillen (maar wel een beetje sjouwen).

De Range 1000 is naar verwachting in september leverbaar.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Hikerpower

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.