advertorial

Hoe slaag je erin honderdduizend woningen per jaar te bouwen en er vijftigduizend van het gas te halen, zonder de grip te verliezen op doorlooptijden en kosten? Laat je inspireren door de nieuwe serie Duurzaamheid in aanbouw


Flinke woningtekorten, veranderende regels, duurzaamheid, effectief gebruik van grondstoffen, industrialisatie, robotisering, BIM en BENG. Maar ook: personeelstekorten, een onzekere beschikbaarheid van bouwmaterialen en stijgende energieprijzen. De bouw staat voor grote uitdagingen. 

In samenwerking met verschillende innovatieve aannemers, installateurs, adviseurs, fabrikanten én futuriste maakt Trimble Construction Benelux in april de online serie Duurzaamheid in aanbouw. Yvonne den Boon, Customer Success Manager bij Trimble, neemt ons in vier korte uitzendingen mee naar de praktijk en bespreekt de actuele thema’s. Van duurzaamheid in het werkproces en de bedrijfsvoering tot en met het verduurzamen van gebouwen, duurzaamheid in bouwproces en onderhoud en circulair bouwen. Laat je in een half uur inspireren tijdens één of meerdere afleveringen! Meld je vandaag nog aan voor de eerste uitzending via de registratiepagina.


Een groene toekomst is een duurzame toekomst

In april is het World Earth Day; een dag waarop we wereldwijd stilstaan bij het belang van onze aarde. Thema dit jaar is ‘Invest in our planet’, want: een groene toekomst is een duurzame toekomst.

Anno 2022 is dit thema actueler dan ooit. Lokale overheden willen sneller dan ooit hun woningvoorraad transformeren naar CO2-neutraal en gasloos. En ook in de utiliteitsbouw worden tal van duurzame initiatieven genomen. Toch gaat de transitie nog niet zo snel als zou moeten. Het tekort aan geschoold personeel en de onzekere beschikbaarheid van bouwmaterialen zitten de verduurzaming flink in de weg. Hoe moeten we hier als branche mee omgaan? Welke stappen kunnen we nu zetten? En wat is in de (nabije) toekomst mogelijk? Welke rol spelen moderne technologieën zoals Common Data Environments (CDE), Point Cloud, Augmented Reality (AR), laserscanners én robots om duurzaamheid (nog) beter in het bouwproces te integreren?
 

Cees Mager (rechts) van Triple Solar en presentator Yvonne den Boon (Trimble)

UITZENDING 1: Duurzaamheid in het werkproces en de bedrijfsvoering

Groen ondernemen door logistieke processen te optimaliseren, 3D te modelleren, online te managen en stap voor stap te werken aan een papierloze bouw: niet alleen op de bouwplaats, maar ook op kantoor én onderweg liggen tal van mogelijkheden om onze (werk)processen en bedrijfsvoering te verduurzamen. We praten hierover met Paul van Dorp, Adjunct-directeur Commercie bij Van Dorp. Eén van de duurzame initiatieven van deze technisch dienstverlener is City Solutions (CISO), een nieuwe kijk op mobiliteit waarbij monteurs in de steden met de (elektrische) fiets, scooter, benenwagen en/of het openbaar vervoer naar hun werklocaties gaan. Nick Noordzij, formulehouder van CISO, neem ons verder mee in dit unieke concept, dat mede bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad.

Datum: donderdag 7 april. Tijd: van 11.30 tot 12.00 uur.

 

UITZENDING 2: Verduurzamen van gebouwen

Van zonnepanelen, warmtepompen en grijswaterinstallaties tot en met temperatuursensoren en drukmeters: de mogelijkheden om nieuwe én bestaande gebouwen te verduurzamen, zijn eindeloos. Tijdens deze uitzending worden diverse innovatieve technieken voor het voetlicht gebracht. Zo vertellen Cees Mager en Mark Hoff van Triple Solar over de mogelijkheden van PVT-panelen als bron voor de warmtepomp, zodat volledig gasloos verwarmd én gekoeld kan worden.

Datum: donderdag 14 april. Tijd: van 11.30 tot 12.00 uur.

 

UITZENDING 3: Duurzaamheid in bouwproces en onderhoud

Hoe kunnen we de woningbehoefte van een miljoen woningen in 2035 zo duurzaam mogelijk realiseren? En wat betekent dit voor bouwproces en onderhoud? Stefan Poppe, directeur van het innovatieve en duurzame Poppe Installatietechniek, neemt ons in deze uitzending mee in de mogelijkheden van verduurzaming. Hij staat stil bij het belang van een goed advies, ontwerp én samenwerking en illustreert de mogelijkheden aan de hand van twee vooruitstrevende projecten.

Datum: donderdag 21 april. Tijd: van 11.30 tot 12.00 uur.

In de tweede af;ervring komt ook Mark Hoff van Triple Solar aan het woord.

UITZENDING 4: Circulair bouwen

De laatste uitzending van ons duurzaamheidskwartet focust op circulair en ecologisch bouwen. Directeur-eigenaren Guido van Els van H2O Installatiegroep en Jan-Willem van Engen van Bouwbedrijf van Engen nemen ons mee naar de circulaire nieuwbouw van gemeentewerf Nieuwkoop in Nieuwveen, waarin zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van biobased en hergebruikte materialen. Bovendien wordt dit gebouw verwarmd met vuilwater. Ook staan zij stil bij wildopvang Avolare in Doorwerth, dat gebouwd is naast een Natura 2000-gebied. De wildopvang is volledig emissieloos gerealiseerd, dankzij de toepassing van natuurlijke en hergebruikte materialen én elektrisch materieel. Een warmtepomp, zonnepanelen en wateropvang maken het gebouw energieleverend en gasloos.

Datum: donderdag 28 april. Tijd: van 11.30 tot 12.00 uur.

 

Futuristen én ervaringsdeskundigen aan het woord

Prof. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft zal elke uitzending het specifieke uitzendingsthema verder verdiepen. Bovendien delen diverse relaties van Trimble hun ervaringen én dilemma’s. Ralph Vroegop, Regional Salesmanager Buildings Construction Field Systems bij Trimble maakt de uitzending compleet met diverse tips om BIM met de bouw te verbinden. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de Quick Scan, waarmee bedrijven advies kunnen inwinnen over digitalisering in de bouw en waarmee Trimble zich nóg nadrukkelijker profileert als sparring partner voor digitalisering.
 

Benieuwd naar alle verhalen? Meld je dan aan via de registratiepagina.

 

Dit artikel is gesponsord door Trimble Construction Benelux.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.