Vanmiddag wordt het Wageningen Food Safety Research (WFSR) instituut officieel geopend. Het is een samenvoeging van RIKILT Wageningen University & Research en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Wageningen Food Safety Research is onderdeel van Wageningen University & Research. Het instituut bewaakt de veiligheid van voedsel en voeders in ons land, en doet vooral opdrachten in dienst van de overheid.

Dat doet het WFSR door voedingsmiddelen en veevoeders te analyseren op stoffen en besmettingen die negatieve effecten kunnen hebben op mens en dier. Daarbij kunnen we denken aan pesticiden, giftige stoffen, hormonen, antibiotica, milieuvervuilingen en zware metalen, maar ook microbiologische en virologische besmettingen.
 

Fraude

Ook doet het instituut onderzoek naar voedselfraude. Is het verkochte product wel wat de fabrikant beweert dat het is? Zijn deze biologische eieren echt geproduceerd met biologisch voer? Is dit product werkelijk halal? Bevat deze hamburger paardenvlees? Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat het instituut doet op het gebied van voedselfraude.

 

Door analyse van de stoffen in het eigeel is te achterhalen of het ei geproduceerd is met biologisch voer. Foto: Wageningen University & Research.


Draagbare meetapparaatjes

Traditioneel gebeuren analyses op grote, logge apparaten die in een lab staan. Maar de laatste jaren zijn compacte draagbare meetapparaatjes in opmars, soms op basis van een smartphone. WFSR ontwikkelt dit soort snelle testen, die vooral zijn bedoeld om op locatie te gebruiken, bijvoorbeeld door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in een slachthuis of een fabriek waar voedsel wordt geproduceerd.
 

Dierproeven

Ook werken de onderzoekers van het WFSR aan alternatieven voor dierproeven. Nu worden nog regelmatig dieren gebruikt om te kijken wat het effect van bepaalde stoffen en ingrediënten zijn. De Wageningse onderzoekers werken aan verschillende methoden om de veiligheid van producten en stoffen te meten zonder dat hier proefdieren voor nodig zijn.
 

Samenvoegen

Het samenvoegen van twee bestaande instituten RIKILT (230 medewerkers) en het Laboratorium voor Voeder- en Voedselveiligheid (LabVV, 130 medewerkers)  – die overigens al bij elkaar in één gebouw zaten – gebeurt op initiatief van de overheid. ‘Het bestaande LabVV van de NVWA is [...] gezien zijn omvang niet in staat om innovaties optimaal te benutten en heeft onvoldoende capaciteit om flexibel te kunnen inspelen op incidenten crises’, valt te lezen in een kamerbrief (pdf-bestand) van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het nieuwe laboratorium krijgt door de samenvoeging meer slagkracht om op te treden bij incidenten en crises en door de grotere kritische massa (meer medewerkers) kan het WFSR beter op de hoogte blijven van de laatste innovaties, meldt de minister verder in de kamerbrief. Ook is het WFSR nationaal en Europees referentielaboratorium. Dat wil zeggen dat het als taak heeft om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van andere laboratoria te bewaken.
 

 

Openingsfoto Depositphotos.com

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.