Het beste van 2017: drones gaan de landbouw preciezer en efficiënter maken. De autonome vliegmachines beloven hogere opbrengsten en minder bestrijdingsmiddelen. In 2017 gaan in Nederland verschillende bedrijven hun landbouwdrones testen.

Maatschappelijke impact: 

Zo wil het Nederlandse bedrijf Drone4Agro komend jaar een drone op de markt brengen voor het autonoom besproeien of bemesten van gewassen. ‘Boeren vertellen ons dat ze graag af zouden willen van het verrijden van de spuitboom met een tractor. De wielen zorgen voor een ongewenste verdichting van de ondergrond en het tractorspoor is ook oppervlak waar je niet op kunt planten’, vertelt directeur ir. Winfried Rijssenbeek. ‘Ook regent het vaker heftig als gevolg van klimaatverandering. Wanneer de akker blank staat, lopen de gewassen een verhoogd risico op schimmels. Je wil dus juist op dat moment spuiten met fungiciden, maar dat gaat niet vanwege de blubber. Een drone biedt dan uitkomst.’
 

Spuitmiddel verstuiven

De landbouwdrone van Drone4Agro meet 2,8 bij 2,8 m en heeft acht propellers. Daarmee kan hij tot 150 kg aan lading vervoeren. Onder de drone hangt een 9 m lange spuitboom die 75 cm boven het gewas zweeft. Drone4Agro maakt slim gebruik van de neerwaartse luchtstroom uit de propellers om het spuitmiddel te verstuiven tot in de gewassen.

De drone beweegt zich autonoom over de akker, daarbij gebruikmakend van een nauwkeurige versie van gps, camera’s en andere systemen als sonar. Als de accu’s leegraken of het spuitmiddel op is, keert de drone zelf terug naar zijn docking station. Dat staat op wielen, zodat de boer het naast de akkers kan neerzetten die moeten worden behandeld. Het bedrijf werkt ook aan een brandblusdrone en een grotere bemande versie.


Volledige overzicht lezen

Wil je het volledige overzicht van Het Beste van 2017 uit het decembernummer van De Ingenieur op het web lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Ook is er een speciale eindejaarsactie: neem een abonnement, het eerste jaar (12 nummers) voor de helft van de prijs à € 67,50 of drie nummers voor € 25.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.