Het is nog niet zeker of de landing van de sonde Schiaparelli op Mars succesvol is verlopen, aldus de vluchtleiding van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Darmstadt. Ons eerdere bericht dat de landing wel succesvol verliep was voorbarig.

Ruim drie uur na de landing kwam de vluchtleiding met de mededeling dat er nog geen uitspraak kan worden gedaan of Schiaparelli succesvol is geland op Mars. 

In eerste instantie zag het er goed uit: er waren signalen opgevangen dat de landingsparachute van Schiaparelli was opengegaan, wat betekent dat de sonde succesvol de atmosfeer van Mars was binnengetreden. Maar daarna bleven de min of meer direct meetbare signalen uit.

Volgens de vluchtleiding is dat geen goed teken, maar vallen er nog geen definitieve conclusies te trekken. 'We beschikken over vele megabytes aan data die we eerst moeten analyseren',  aldus de vluchtleiding. Ze hoopt morgenochtend uitsluitsel te geven.

Wel is duidelijk dat de ExoMars Trace Gas Orbiter, het 'moederschip' via welke Schiaparelli communiceert, goed in zijn baan om Mars terecht is gekomen, Voor zover nu al is na te gaan, functioneren de instrumenten van de Orbiter goed.

 

Twitter

In de eerdere berichtgeving van onze kant was het gejuich rond half zes vanmiddag bij het vluchtleidingcentrum en het bericht over het opengaan van de parachute ten onrechte uitgelegd als een succesvolle landing, waarvoor we ook op Twitter terecht zijn gewezen. We zaten dus fout met onze voorbarige conclusie.

Schiaparelli is onderdeel van het ExoMars-programma, een gemeenschappelijke onderneming van ESA en de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos.

Lees meer over de landing en wat de sonde op Mars zou moeten gaan doen in het artikel ‘Schiaparelli landt vanmiddag op Mars’.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.