Rusland heeft een nieuwe manier gevonden om de levensduur van drukwaterreactoren te verlengen. Door het drukvat gedurende honderd uur te laten gloeien wordt stralingsschade hersteld en kan de reactor vijftien tot dertig jaar langer mee, heeft het Russische agentschap voor kernenergie Rosatom afgelopen week bekendgemaakt.

De nieuwe technologie is toegepast in reactor 1 van de kerncentrale Balakova uit 1986. Door verhitting tot 565 graden Celsius lieten ingenieurs het drukvat gedurende honderd uur gloeien. Daarna mocht het vat gecontroleerd afkoelen. Het metaal in het drukvat had na het warmtebehandelingsproces zijn oorspronkelijke eigenschappen teruggekregen, meldt Rosatom, waardoor het vat vijftien jaar langer mee kan dan was voorzien. Bij andere reactoren zou de levensduur zelfs met dertig jaar kunnen worden verlengd. Op welke manier Rosatom het vat heeft verhit, maakt het persagentschap vooralsnog niet bekend, maar de techniek is gepatenteerd en te koop voor eventuele buitenlandse geïnteresseerden. 

 

Neutronenstraling

De technologie is ontwikkeld aan het Koertsjatov-instituut, het belangrijkste Russische onderzoeksinstuut op het gebied van kernenergie. Ze is bedoeld voor drukvaten uit VVER-1000-centrales. Die hebben zwaar te lijden onder de straling van neutronen, waardoor de mechanische eigenschappen van het metaal langzaam verzwakken, stelt directeur-generaal Aleksej Lichatsjov van Rosatom in een persbericht. Tot nu toe was er geen mogelijkheid deze reactoren langer operationeel te houden.

Wereldwijd zijn er 37 reactoren waarop de nieuwe techniek kan worden toegepast, stelt Lichatsjov, in onder meer Tsjechië, Finland en China. Als de levensduur van al die reactoren wordt verlengd, zou daarmee de uitstoot van 7,8 miljard ton CO2 worden vermeden. Daarnaast werkt de methode kostenbesparend. Gemeten over de hele levensduur van de reactor zou de kostprijs dalen tot 29 dollar per megawattuur, minder nog dan een kolencentrale. Daarnaast zou de 'verjonging' van de reactor de veiligheid ten goede komen. 

 

Foto: Rosatom

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.