Boekrecensie

Over leidinggeven zijn al kasten vol managementboeken geschreven. Toch trokken twee nieuwe boeken onze aandacht, met daarin de visie van een jonge ingenieur en van een ervaren manager met roots in de wiskunde.

Ga er maar aan staan. Je bent halverwege de twintig en krijgt de leiding over een team techniekstudenten die elkaar nog niet kennen, maar wel samen een complex apparaat gaan bouwen. Het ‘overkwam’ student Jelle van der Lugt die in 2018 het Vattenfall Solar Team leidde dat met een zelfgebouwde auto op zonne-energie meedeed aan een wedstrijd in Zuid-Afrika (en won).

Over zijn ervaringen als teamleider heeft hij nu een boek geschreven: Het boek voor jonge teamleiders. Daarin vertelt hij openhartig over zijn ervaringen. Hoe hij aan het jaar begon met een geïdealiseerd beeld van een assertieve en heldhaftige teamleider die nooit twijfelt en zijn mensen zelfverzekerd aan de hand neemt naar grote successen.
 

Twijfels

En hoe hij gaandeweg ontdekte dat ook de leider van een team twijfels mag hebben en niet alles hoeft te weten. Alles begint met echte interesse in de mensen en goed luisteren naar wat ze te zeggen hebben, stelt Van der Lugt. Verder moet een leider een veilige omgeving creëren waar kritiek mag worden geuit, ook op de leiding. En hoe moeilijk het soms ook is, een leider moet ook in lastige tijden optimistisch blijven en dat blijven uitstralen, want de teamleden zullen altijd naar de leider kijken.
 

Nieuwsbrief
Vind je dit een leuk artikel? Abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief!


Harmonie in het team

Eigen opvattingen over goed leidinggeven kunnen ook in de weg zitten, ontdekte Van der Lugt. Van nature streefde hij naar harmonie in het team, maar bij de voorbereiding op de zonnerace besefte hij dat zijn teamleden onderling te weinig feedback gaven en te weinig inhoudelijke conflicten hadden. De belangrijkste manieren om dit te verbeteren waren de invoering van een dagelijks feedbackmoment en een nieuwe rolverdeling bij overleg, waarbij steeds een ander teamlid het vergaderproces in de gaten houdt: zegt iedereen echt wat hij of zij denkt of slikt men kritiek in voor de goede vrede?

Van der Lugt ruimt in zijn boek veel pagina’s in voor het onderwerp coaching: ‘Ik heb de individuele sessies en teamsessies steeds ervaren als keerpunten voor het team en mezelf. Ze zijn cruciaal geweest in ons jaar.’ Het voordeel: een externe coach kan gemakkelijker kritiek op de leider geven.
 

Ervaren managers

Waar Van der Lugts boek een goede gids is voor jonge werkenden die voor het eerst leiding gaan geven, kunnen ervaren managers in de techniek meer hebben aan het boek Paradijsvogels van Eric Kuisch.

De titel van dat boek verwijst naar de 1 tot 5 procent beste specialisten binnen technische bedrijven, extreem getalenteerde techneuten, ook vaak nerds genoemd. ‘Vaak goed opgeleide ingenieurs, maar soms ook selfmade experts met superieure, in de praktijk opgedane kennis. Zij onderscheiden zich met name door hun niet-aflatende passie voor hun vak en hun niet te stillen honger naar kennis.’
 

Sleutel tot succes

Kuisch spreekt met liefde over zijn paradijsvogels. ‘Zij weten meer van de techniek dan je als ICT-manager ooit kunt bijhouden.’ Ze vormen dan ook de sleutel tot succes van een team. Deze medewerkers hoeven niet te worden gemotiveerd, want hun motivatie zit vanbinnen. Ze moeten enkel de vrijheid krijgen en, bij behaalde successen, de erkenning die ze verdienen. Want de paradijsvogels hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel.
 

Bijspijkeren

Net als Van der Lugt maakt ook Kuisch een stevig punt van coaching: leidinggeven kan bijna niemand van nature goed, dus je moet je op dit gebied laten bijspijkeren door ervaren mensen. Die houden je een spiegel voor of reiken praktische handvatten aan om de werknemers op de best mogelijke manier te managen.

Bij ICT-manager Kuisch gaat dit nog een stapje verder: hij raadt leiders van teams aan om zich niet alleen door ervaren topmanagers te laten trainen, maar ook geregeld in de leer te gaan bij de paradijsvogels zelf. Daar leert de manager van bij en de techneut voelt zich gewaardeerd.

Kuisch schrijft met autoriteit. Zelf is hij al jarenlang topmanager bij ICT-bedrijven en hij kan dus ruim putten uit eigen ervaring. En dat is te merken in zijn boek. De voorbeelden die hij aanhaalt, zijn altijd raak en de anekdotes die hij opdist brengen zijn leerpunten tot leven.


Openingsfoto Shutterstock
 

Het boek voor jonge teamleiders
Jelle van der Lugt
176 Blz.
€ 21,99

Paradijsvogels
Eric Kuisch
128 Blz.
€ 20,-

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.