EUREKA

De houten robot Cubetto leert kinderen vanaf drie jaar programmeren, zonder dat ze daarbij achter een computerscherm hoeven te zitten.

Kinderen leren snel en kunnen al op jonge leeftijd met computers omgaan. Niet alle ouders zijn er echter even blij mee als hun kinderen veel tijd achter de laptop, tablet of smartphone doorbrengen.

Het Engelse bedrijf Primo Toys ontwikkelde daarom een houten speelgoedset waarmee kinderen vanaf drie jaar op een speelvolle, interactieve manier het basisprincipe van programmeren kunnen leren.

Cubetto is een houten robot die wordt aangestuurd door een tastbare programmeertaal. Programmeren gaat namelijk via een houten programmeerconsole met fysieke codeblokken.

 

Kleuren

Er zijn vier typen gekleurde codeblokken met elk een andere functie die in de console zijn te prikken: vooruit (groen), links (geel), rechts (rood) en functie (blauw). Met de functiecode kan Cubetto een bepaalde set instructies herhaald uitvoeren, als onderdeel van het programma.

Het systeem maakt gebruik van het open source elektronicaplatform Arduino. Dit vertaalt de volgorde van de codeblokken in bewegingen van de robot.

Nadat het programma is gemaakt, drukt het kind op de knop om dit af te spelen. Voor elke actie van een codeblok beweegt de robot een afstand die correspondeert met de blokken op een spelbord waar de robot overheen kan rijden.

Op het spelbord is een hele wereld te creëren met allerlei obstakels op de route, zoals huizen, bomen en hekken.

 

Crowdfunding

Cubetto is het resultaat van jarenlange ontwikkeling en testen van het speelgoed op driehonderd scholen en bij vijfhonderd families in meer dan veertig landen.

Primo Toys haalde via crowdfunding meer dan 1,5 miljoen dollar op om Cubetto in productie te nemen.

Cubetto is goedgekeurd door het Montessori-onderwijssysteem om kinderen mee te leren programmeren inclusief de grondbeginselen van algoritmes en debuggen – weg van het computerscherm.

 

 

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.