Ingenieurs veranderen de wereld. Maar veranderen de ingenieurs wel voldoende mee? Denk mee over de ingenieur van de toekomst. 

 

Het sleutelwoord van deze tijd is transitie. Of het nu gaat om energie, digitalisering, grondstoffen, landbouw, mobiliteit: op alle vlakken zijn grootschalige veranderingen vereist die voor een deel al zijn begonnen en die zeker nog decennia zullen voortduren.

Maar verandert het ingenieurschap wel voldoende mee? Of gaat de transitie aan het vak voorbij? Over welke eigenschappen, vaardigheden en kennis moet de ingenieur van de toekomst beschikken? Welke typische ingenieurskenmerken kunnen ingenieurs juist beter afschudden om werkelijk klaar te zijn voor de uitdagingen van de toekomst?

 

Engineers Europe
Ook Engineers Europe, de Europese federatie van professionele ingenieurs, doet onderzoek naar nieuwe trends in ingenieursopleidingen. Het project 'Engineers4Europe' wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie. Lees hier meer.


Welke eigenschappen heeft de Ingenieur van de toekomst?

In het septembernummer van De Ingenieur gaan we op zoek naar de ingenieur van de toekomst. We vragen u als lezer om met ons mee te denken. Beschrijf in maximaal vierhonderd woorden hoe de ideale ingenieur van de toekomst er in uw ogen uitziet.

Hoe zou het technische onderwijs eruit moeten zien, zodat die ingenieur er ook daadwerkelijk komt? Hoe kan die ingenieur zijn/haar talenten het beste inzetten? Hoe zal het ingenieurschap zich verhouden tot de toenemende automatisering?

Mail voor 1 augustus uw bijdrage naar redactie@ingenieur.nl, onder vermelding van ‘Ingenieur van de toekomst’. De beste inzendingen komen in aanmerking voor plaatsing in het septembernummer van De Ingenieur.

Onder de inzenders verloten we tevens drie exemplaren van Futurama, de vorig jaar verschenen bundeling van de rubriek Voorwaarts van Fanta Voogd uit dit blad.


Beeld: Yasmin Dwiputri & Data Hazards Project / Better Images of AI / AI across industries / CC-BY 4.0

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.