Vervoer van waterstof is vaak duur, ingewikkeld en gevaarlijk. Een poeder van silicium maakt dit overbodig door ter plekke waterstof vrij te maken uit water.
Toen Albert Lau uit Hongkong, nu ceo van EPRO Advance Technology (EAT), ging studeren, adviseerde zijn vader hem om zich eens in silicium te verdiepen. Met een diploma materiaalwetenschappen op zak nam Lau het bedrijf EAT van zijn vader over. Nu ontwikkelt hij een poeder dat waterstof ter plekke kan vrijmaken uit water.
Poreus poeder
Het poreuze poeder is gemaakt door silicium met elektriciteit om te zetten tot Si+. Silicium is onder hoge temperaturen verkregen uit zand, of afkomstig van vermalen zonnepanelen.
De efficiëntie is ongeveer 48 procent. Dat is lager dan de opbrengst van waterstof met elektrolyse, maar als de transport en opslag van waterstof wordt meegenomen is Si+ efficiënter, aldus Lau.
Waterstof veel duurder in transport
Het poeder is namelijk drie keer zo goedkoop te vervoeren als pure waterstof. Voor 89 containers met waterstof onder druk zijn slechts 33 containers met Si+ nodig. Ook is het vervoer veiliger omdat Si+ zelf geen waterstof bevat.
Pas wanneer het poeder in contact komt water en natriumhydroxide (NaOH), komt waterstofgas vrij. Wat overblijft is het restproduct silica (siliciumdioxide), dat kan worden gebruikt voor de productie van beton.
Waterstofeconomie
Of Si+ de weg vrij gaat maken naar de waterstofeconomie, moet de tijd leren. Hongkong International Airport begint in elk geval vast een proef met een Si+-waterstoftankstation.
Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Epro Advanced Technology
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.