De robot HitchBOT, die liftend een wereldreis probeerde te maken, is halverwege de rit door de Verenigde Staten kapotgemaakt. Een foto op twitter maakt duidelijk dat de robot total loss is. De bedenkers van het project vrezen dat reparatie onmogelijk is.

HitchBOT ontstond in 2014, toen twee studenten in Canada een sociaal project startten. Ze vroegen zich af of het mogelijk was een sociale robot veilig door een land te laten liften. De makers gaven de robot een schattig, onschuldig uiterlijk met kinderlaarzen, een led-display als hoofd en de mogelijkheid om gesprekken te voeren en feitjes van Wikipedia te quoten. Een paar armen met een duim omhoog erbij, en de robot was klaar om door Canada te liften. Na de toer door het thuisland vertrok de robot naar Duitsland en bracht vervolgens in juni van dit jaar een paar weken door in Twente.

Halverwege juli begon het avontuur door de Verenigde Staten. Vanuit de oostelijke staat Massachusetts zou de robot dwars door het land naar San Francisco afreizen. Zoals het er nu naar uitziet strandde de robot echter rond Philadelphia. Waarschijnlijk is de robot door vandalen uit elkaar gescheurd.

Vóór het ongeluk leek het sociale experiment goed te verlopen. HitchBOT werd door veel mensen vriendelijk behandeld en meegenomen voor een lift. Soms kreeg de robot zelfs een tour door de stad waar hij in de buurt was. Via sociale media liet HitchBOT constant weten waar hij was en wat er zoal gebeurde; zo is de tour door Twente, waar hij verschillende musea bezocht, nog te bekijken via instagram.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.