Video

Levensgevaarlijk is het, je eigen elektromagnetische puls (EMP) maken. Maar het kán wel, en dus laat de host van Makers Vlog zien hoe het werkt.

Vlogs waar je semi-legale dingen in elkaar knutselt zijn razend populair, en met goede reden: iedereen voelt zich wel aangetrokken tot verboden apparaten, mechanismen die schade aan kunnen richten en gevaarlijke machines. Maar de EMP, opgewekt door een kernexplosie of - in dit geval - een apparaat dat in korte tijd een grote hoeveelheid elektromagnetische energie afgeeft - is geen grapje, vertelt Brain93 in het bovenstaande filmpje. 'Mensen met een pacemaker kunnen hieraan doodgaan. En je telefoon kan stuk gaan, wat jullie waarschijnlijk belangrijker vinden.'
 

Wegwerpcamera en spoel

Je bent dus gewaarschuwd, voor je de instructies van Makers Vlog opvolgt. Maar zelfs als je het alleen maar wilt zien, is het filmpje de moeite waard; een EMP maken blijkt namelijk doodeenvoudig. Het vereist een wegwerpcamera en een zelfgemaakte spoel - meer niet. De condensator die normaal de flitser in de camera oplaadt houdt genoeg lading vast om een flinke puls af te geven.

Op zijn werkbank laat de Brain93 de simpele stappen zien. Vervolgens is het tijd om te testen; een eerder gemaakte kooi van Faraday houdt het experiment veilig, een oude rekenmachine is het onwillige slachtoffer van de puls. Na wat proberen lukt het inderdaad om de rekenmachine uit te krijgen. Maar stuk is hij niet; de puls was te zwak om de circuits door te branden. Zo gevaarlijk is deze versie van de EMP dus niet.
 

Amateuristisch

Ook de rest van de video's van het kanaal zijn de moeite waard. Makers Vlog is nog jong, maar groeit hard en het is niet moeilijk om te zien waarom. Brain93's accent en manier van praten is rustgevend, hij weet interessante dingen op simpele manieren te maken en het is allemaal sympathiek amateuristisch.

De EMP is een berucht fenomeen, dat door overheden wordt gevreesd. Na de kernexplosies door Amerika in Nagasaki en Hiroshima viel kilometers verder alle elektrische apparatuur uit. In onze gedigitaliseerde samenleving zou zo'n blackout nog meer (economische) schade opleveren dan de kernexplosie zelf. Ook in science fiction-films is de EMP een geliefd mechanisme; in The Matrix (1999) is een EMP het enige wapen dat de mensen in de toekomst hebben tegen machines.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.