Eureka

Wie liever niet fietst met aan de pedalen vastgeklikte wielrenschoenen, kan terecht bij dit magnetische alternatief.

Als je een beetje sportfietser bent, ­gebruik je pedalen die de schoenen vastzetten. Hierdoor oefen je niet alleen duw- maar ook trekkrachten uit, waardoor je meer vaart krijgt.

De meest gangbare versie zijn klik­pedalen, waarbij een aan de schoen bevestigd plaatje in het pedaal wordt vastgeklikt. Hoewel de schoen na enige oefening snel uit het pedaal is te halen, hebben veel mensen moeite met het systeem: het idee dat hun voeten min of meer vastzitten en tijdens een valpartij wellicht niet snel genoeg los­komen, staat ze niet aan. 

Magpeds

De Australische start-up Magped speelt hier sinds kort op in met magnetische pedalen, de zogeheten Magped Pedals. De pedalen bevatten een in hoogte verstelbare magneet die kan vastklikken aan een wielrenschoen die geschikt is voor klikpedalen. Hiervoor moet er in de onderkant van de schoen een metalen plaatje worden geschroefd. 
 

Verschuivende voet

De magneten oefenen een kracht uit van 150 tot 200 newton, loodrecht op de ­pedalen, zodat er een flinke trekkracht omhoog is uit te oefenen. De dwarskrachten die ontstaan door wrijving zijn klein: volgens de ontwerpers is de schoen redelijk eenvoudig opzij te schuiven zodat hij losklikt. 

Dit introduceert wel meteen een nadeeltje: anders dan bij het klikpedaal kan de voet tijdens een wilde rit wat verschuiven. Overigens kom je volgens Magped met een stevige ruk óók los van de pedalen. 

Een setje kost rond de 200 dollar.
 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.