Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer, is door de vakjury verkozen tot Ingenieur van het Jaar 2022. Zijn bedrijf ontwikkelde een technologie om energie op te slaan op de zeebodem. De publieksprijs ging naar Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco, en de studentenprijs naar het team MSP Maastricht.

De bekendmaking door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) vond vandaag online plaats in het virtuele bijzijn van prinses Beatrix en prinses Mabel. 

De jury roemde de grote bijdrage van Van Rooij aan de oplossing van een belangrijk en maatschappelijk relevant probleem. Tevens kijkt de jury ernaar uit dat Van Rooij zich gaat inzetten voor de zichtbaarheid van het werk aan energie-opslag, onder andere door het enthousiasmeren van anderen - zoals hij had toegezegd te gaan doen als hij de Prins Frisoprijs zou gaan winnen. 

 

Foto: Wendy van Bree

 

Waterkrachtcentrale

Van Rooij en een partner richtten het bedrijf Ocean Grazer in 2018 op, als spinoff van de Rijksuniversiteit Groningen. De Ocean Battery, die deel uitmaakt van Ocean Grazer, is een soort waterkrachtcentrale op de zeebodem

De batterij slaat overtollige duurzame energie uit bijvoorbeeld zonne- of windkracht op als potentiële energie, gebruikmakend van de hoge druk die op de zeebodem heerst. Hiervoor pompt de Ocean Battery water uit een rigide reservoir naar grote flexibele zakken of balgen op de zeebodem, en laat het weer terugstromen als de energie nodig is.

 

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco. Zij pleit voor een meer toekomstgerichte blik bij het inrichten van Nederland.

De derde finalist, Sjoerd Kerstens, is leading professional water bij Royal HaskoningDHV. Hij houdt zich bezig met het versnellen van toegang tot sanitatie overal ter wereld, bijvoorbeeld door afvalwater als grondstof te beschouwen. Kerstens kreeg de tweede prijs van de vakjury. Een van de uitvindingen waar hij aan meewerkte won eerder dit jaar De Vernufteling.

 

Studententeams

Voor het eerst dit jaar werd er ook een studententeam bekroond. De winnaar van de studentencompetitie is MSP Maastricht met het project MethaGone. Het team ontwikkelde een pil voor koeien, die maakt dat deze minder methaan uitstoten.

Prinses Mabel feliciteerde, mede namens haar schoonmoeder, alle kandidaten met hun voortreffelijke prestaties.

Studententeam MSP Maastricht krijgt applaus van prinses Beatrix en prinses Mabel

 

De prijs

Dit was de achtste editie van de Prins Friso Ingenieursprijs, die het KIVI jaarlijks uitreikt. Voor deze prijs komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in de vier competenties: expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact. De prijs in vernoemd naar prins Friso, die ingenieur Luchtvaart- en Ruimtetechniek en lid van KIVI was. Hij overleed in 2013 ten gevolge van een ski-ongeval.

 

Openingsbeeld: (c) Kees van de Veen, Alle rechten voorbehouden​

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.