Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) heeft dr. ir. Marina van Damme benoemd tot erelid. Van Damme krijgt deze onderscheiding voor de belangrijke bijdrage die zij heeft geleverd aan de ontwikkeling en kansen voor vrouwelijke ingenieurs in Nederland.

Dr. ir. Marina van Damme-Van Weele studeerde in 1953 af aan de TU Delft, in de richting Scheikundige Technologie. In 1965 was ze de eerste vrouwelijke ingenieur die promoveerde aan de toenmalige Technische Hogeschool Twente.

Na haar studie werkte ze bij TNO, de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (nu nog van AkzoNobel), waar ze uiteindelijk adjunct-directeur werd. In die tijd voltooide ze ook haar promotie. Later richtte ze zich meer op managementfuncties, onder meer als directeur Chemische Strategie van het toenmalige Akzo, lid van de Raad van Toezicht van TNO en in de ondernemersorganisatie VNO.


Nul-komma-nul

De meest tastbare wijze waarop Van Damme vrouwelijke ingenieurs ondersteunde was de instelling van de naar haar genoemde beurs in 2001. Van Damme, inmiddels 86 jaar, legt uit waarom ze met de beurs is begonnen. ‘Ik heb gezien hoe het bij mijn vrouwelijke medestudenten met hun carrière verging, dat was vaak nul-komma-nul, hoe getalenteerd ze ook waren. Het gaat nu wel beter, maar is nog lang niet zoals het hoort te zijn.’

Met de beurs – ‘het is uitdrukkelijk een beurs, want het is de bedoeling dat degene die ’m krijgt er iets mee gaat doen’ – wil ze bevorderen dat vrouwelijke ingenieurs die al begonnen zijn aan hun carrière ‘stilstaan bij wat ze nu werkelijk willen, waar ze uiteindelijk terecht willen komen.’
 


Van Damme financiert de beurs uit eigen middelen. ‘Mijn man en ik hadden allebei een behoorlijk salaris. We gaven aan goede doelen, maar op een gegeven moment bedachten we: we kunnen iets unieks doen door vrouwelijke ingenieurs te ondersteunen.’


Beurs

De beurs bestaat uit een geldbedrag van 9.000 euro en is bedoeld om jonge vrouwelijke ingenieurs in de wetenschap of het bedrijfsleven te stimuleren om zich verder te verdiepen of te verbreden in hun loopbaan, in de vorm van een studie, stage of project.

Getalenteerde vrouwelijke alumni die afgestudeerd en/of gepromoveerd zijn aan één van de drie technische universiteiten in Nederland (TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente) kunnen meedingen naar de Marina van Damme-beurs. Vanaf volgend jaar komen ook ingenieurs die in Wageningen hebben gestudeerd voor de prijs in aanmerking.

Volgens KIVI heeft Van Damme een bijzondere bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en kansen voor vrouwelijke ingenieurs in Nederland, waarvoor het erelidmaatschap een extra erkenning is. Van Damme. ‘Ik vind het geweldig.’

Andere ereleden die KIVI de afgelopen jaren benoemde waren ir. Martin van den Brink (2016), prof. dr. ir. Leo Kouwenhoven (2014), ing. Koos van Oord (2014) en prof. dr. ir. Louise Fresco (2013).

Openingsfoto: Van Damme bij de toekenning van de beurs aan de Delftse alumni Jeny de Boer in 2011. Foto Puk Alderliesten.

De video hieronder is van 2012.


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.