Advertorial

Afstudeerder Maurice Linders onderzoekt de toekomst van de montage van zonnepanelen aan de zijkanten van gevels. Dat gebeurt al, maar nog niet op grote schaal. Cladding, het bouwbedrijf waar hij via Evoke terechtkwam, wil zonnegevels in de toekomst aan kunnen bieden aan klanten. Maurice maakte er zijn afstudeeronderzoek van, mét uitzicht op een vaste baan. Dit is hoe, en hoe dat zit met die verticale zonnepanelen.

 

75 bedrijven, nog geen stage

Maurice zit in het laatste jaar van zijn studie: Built Environment. Een opleiding waar studenten klaargestoomd worden voor de bouw van de toekomst. Voor een bouwwereld die goed is voor onze wereld, door de ontwikkeling en toepassing van sustainable technology en innovatieve oplossingen.

Zijn droom: calculatie. “Het lijkt me heel gaaf om straks bij Cladding verder te mogen werken op deze afdeling.” Sinds een paar weken werkt hij al 3 dagen per week op deze afdeling. De andere 2 dagen voert hij zijn afstudeeronderzoek uit. Hij had het zelf niet beter kunnen fixen, qua stageplek, weet hij zeker…

“Vorige keren was het flink lastig om een stage te vinden, door corona. Veel bedrijven wilden even niemand aannemen en dus ook geen stagiairs, of werkten thuis door corona. Toen heb ik wel 75 bedrijven benaderd in 3 maanden, en dan had je nog geen stage. Het was echt heel lastig om een stageplek te vinden.”

Daar had hij geen trek in, deze keer. Bovendien wilde Maurice zijn eindstage uitvoeren op een plek met uitzicht om te blijven. Dus nam hij contact op met Myrte van Evoke.
 

Tientallen bureaus, één met stage én baan

Hoe dat ging?

Maurice: “Ik was nog niet begonnen met het zoeken naar een afstudeerstage, toen ik al door tientallen detacheringsbureaus per dag benaderd werd. Waaronder Evoke.”

Wat ons dan anders maakte, en de moeite om te benaderen?

“De meeste bureaus zaten alleen te azen op iemand voor een vaste baan, Myrte dacht verder en bood me juist een stagebedrijf naar mijn keuze, met uitzicht om te blijven. Dat Evoke een speciale afdeling Bouw heeft en met veel bedrijven samenwerkt, gaf de doorslag om kennis te maken.

Samen met Myrte heb ik een hele lijst opgesteld van mijn interesses en wat ik absoluut niet interessant vind. Dat hebben we afgezet tegen gewenste reisafstanden en dat soort zaken.”

En, hoe zag die wensenlijst eruit?

“Ik wilde het liefst op de afdeling calculatie werken, om daar ervaring op te doen, met uitzicht op een vaste baan. Ik zag mezelf wel bij een bedrijf dat echt gespecialiseerd is in een gedeelte van het bouwproces. Dan kun je je echt richten op één onderdeel van het gebouw.

De gesprekken met Myrte daarover waren meteen heel fijn. Nog steeds. Bijna wekelijks belt ze om te vragen hoe het gaat met de stage. Dat is zeker fijn. En het is natuurlijk ideaal om straks met een vaste baan te starten op de plek waar je al werkervaring opgedaan hebt.”

Ook op zoek naar een (afstudeer)stage en baan, om te werken aan een duurzame toekomst? Evoke fixt het, samen met jou, als jouw carrière coach. Vind hier de carrièrecoach die bij jou past.  

 

3 dagen calculatie, 2 dagen onderzoek

Die werkervaring, daar is Maurice nu al een paar weken mee van start. Net als zijn afstudeeronderzoek. In een fulltime week combineert hij de twee. Dit is hoe zo’n werkweek eruit ziet:

“Bij Cladding zijn ze gespecialiseerd in dak- en gevelbekleding en isolatie. Wij krijgen tekeningen, en op basis daarvan bekijken we hoeveel vierkante meters gevelbekleding en dakbedekking erin zit, plus alle andere dingen die daarbij komen kijken, zoals zetwerk, bevestigingsmiddelen en bepaalde eisen van de klant.

Ik mag dan bijvoorbeeld een kleine bedrijfshal of een klein kantoor calculeren, om te beginnen. Of ik krijg oefenopdrachten. Collega’s vertellen dan hoe ze te werk gaan, en checken of ik het goed gedaan heb.”

En dan is er het onderzoek: “Over het toepassen van zonnepanelen aan de gevel.” Yes, aan de gevel, niet alleen op het dak. Iets nieuws voor Cladding, dat Maurice mag gaan onderzoeken op restricties en haalbaarheid.
 

Verticale zonnepanelen, kan dat?

Jazeker, het kan, want er zijn al bedrijven die het toepassen op hun panden. Een enkeling nog. Maar kan het ook voor klanten van Cladding, om het in de toekomst vaker toe te passen? Dat zou natuurlijk mooi zijn. Want meer zonnepanelen betekent meer duurzame energie opwekken en bedrijven makkelijk(er) CO2 neutraal draaiende houden!

Aan die toekomst bouwt Maurice graag, met zijn onderzoek.

“Het is echt een heel leuk en interessant onderwerp. Je kunt je hier jaren mee bezig houden als je wil. Ik probeer het wat kleiner en compact te houden. Ik kijk naar de mogelijkheden van verticale bevestiging en naar wet- en regelgeving waar Cladding rekening mee zou moeten houden. Of er iets in het bouwbesluit staat bijvoorbeeld, met betrekking tot zonnepanelen of een zonnegevel. Of over de brandveiligheid van de gevelpanelen die erachter zitten. Zo heb ik een hoofdvraag en een paar deelvragen in mijn onderzoek.

Het is dus niet dat ik hiermee iets nieuws heb uitgevonden straks; er is bijvoorbeeld een grote IKEA in Amersfoort met heel veel zonnepanelen aan de zijkant van de gevel. Dit onderzoek zou het wel makkelijker maken voor Cladding om zonnegevels op grotere schaal toe te passen.”
 

‘De constructieve uitdagingen, daar moet ik naar kijken’


Hoe zo’n verticaal zonnepaneel werkt?

“Het concept is vrij simpel. Je monteert een zonnepaneel tegen de zijkant van de gevel, verticaal of onder een helling. Dat is net wat anders dan op een horizontaal dakoppervlak plaatsen natuurlijk. Ik bekijk de uitdagingen van deze mogelijkheden en vergelijk ze met elkaar.”

En waarom willen we dat?

“Er zijn best wel wat grote distributiecentra en bedrijfshallen die bijvoorbeeld een heel groot geveloppervlak hebben zonder ramen. Dat zou je allemaal kunnen gebruiken als ruimte voor zonnepanelen. Vaak hebben die gebouwen een flink groot terrein eromheen liggen, waardoor je haast geen belemmering hebt van schaduw. Optimaal rendement dus.”

En welke technische uitdagingen komen daarbij kijken?

“Je moet denken aan kabeldoorvoering, optimale positionering voor zonlicht en brandveiligheid. Maar je moet ook rekening houden met ruimte voor een omvormer, om de zonnestralen om te zetten in energie: een installatieruimte.

Ik zal vooral gaan kijken naar de bevestiging. Dus dat ga ik onderzoeken. Hoe een paneel constructief gezien aan de gevel gemaakt moet worden. En vooral de directe bevestiging: je kunt de zonnepanelen niet rechtstreeks aan de gevelplaten bevestigen. Dus dan zouden de zonnepanelen bijvoorbeeld door het paneel heen aan de achterliggende staalconstructie van het gebouw bevestigd moeten worden. Berekeningen van gewicht, om te meten of de staalconstructie het extra gewicht aan kan. Dat soort zaken.”

Zeker in het geval van extreem weer, waar we tegenwoordig mee te maken hebben?

“Gewone wind en regen is niet meteen een grotere risicofactor ten opzichte van bevestiging op een dak. Maar een storm is natuurlijk een risico. Dat er een tak tegenaan vliegt bijvoorbeeld en het zonnepaneel beschadigt. Bij een zijgevel waarschijnlijk zelfs iets meer risico dan op het dak.

Constructief goede bevestiging is daarom absoluut cruciaal. Zodat ze niet uitvallen en goed aangesloten blijven en dus ook niet in brand kunnen vliegen. Maar ook eraf waaien of vallen, in het ergste geval. Als dat gebeurt zijn ze gewoon niet goed bevestigd.”

En hoe ziet dat er straks uit, zo’n zonnegevel met verticale panelen?

“Heel strak, als je wil. De kabels kunnen compleet achter de panelen worden weggewerkt, die lopen dan binnendoor richting de technische installatieruimte. Van de buitenkant zie je dan geen kabels, maar alleen op elkaar aangesloten panelen, die de gevel compleet bedekken.”

Dus, tevreden met je carrière via Evoke?

Maurice: “Zeker weten. Ik heb het hier erg naar mijn zin. Het is nog steeds een beetje opstarten en leren hoe we hier te werk gaan op de afdeling calculatie. Maar ik vind het werk meteen al leuk. Iedere keer weer rekenen aan een ander project. In ieder gebouw zit weer iets anders, dus je rekenwerk verschilt elke keer weer. Het lijkt me heel gaaf om hier straks verder te mogen werken op deze afdeling.”

Maar eerst die stage afronden, diploma binnenhalen… En dan door naar het echte werk, met een fulltime vaste baan. Op de plek die Maurice met Myrte uitkoos als volgende carrière stap, met succes.


Ook op zoek naar een (afstudeer)stage en baan, om te werken aan een duurzame toekomst? Evoke fixt het, samen met jou, als jouw carrière coach. Vind hier de carrièrecoach die bij jou past.

Techniek van de toekomst live in actie zien? Evoke geeft 2 tickets weg voor de Formula E race in Berlijn dit voorjaar, inclusief reis en overnachting! Doe mee via www.evokestaffing.nl/win 


Openingsfoto: Maurice bij de grootste zonnegevel van Nederland, in Waalwijk. Foto Nout Steenkamp

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.