De Twentse hoogleraar vloeistoffysica Detlef Lohse heeft donderdag de Max Planck Medaille van de Deutsche Physikalische Gesellschaft gekregen. De onderscheiding geldt als een van de meest prestigieuze voor theoretisch natuurkundigen. Tot de eerdere winnaars behoren Albert Einstein, Niels Bohr en Erwin Schrödinger. 
 

De van oorsprong Duitse natuurkundige Lohse (1963) krijgt de prijs voor zijn onderzoek aan de fysica van bellen en turbulente stromingen. Volgens de jury is Lohses 'voortreffelijke theoretische werk' van wezenlijke invloed op de moderne vloeistofdynamica. Hij hiep onder meer met het ontrafelen van het raadsel van sonoluminescentie, het verschijnsel dat een belletje in vloeistof onder invloed van ultrageluid heet wordt en licht gaat geven. Ook roemt de jury zijn theorie over warmtetransport in thermisch gedreven turbulentie. 

 

Printers

Lohses onderzoek kreeg praktische toepassingen in onder meer moderne lithografie, medische contrastmiddelen en inktjetprinters. Ze hielp hij de Nederlandse printerfabrikant Océ bij het verwijderen van luchtbelletjes in inktkanalen. Die belletjes veroorzaakten storingen in de printers. 

 

De hoogleraar noemde het een grote eer dat hij nu een prijs deelt met zoveel van zijn illustere voorgangers. 'Dat mijn theoretisch werk wordt gewaardeerd terwijl ik al Simon Stevin Meester ben voor mijn toegepaste werk, vind ik ook een mooie combinatie.”

 

Simon Stevin Meester

Lohse is sinds 1998 verbonden aan de Universiteit Twente. Hij won eerder onder meer een Spinozapremie en onlangs nog de internationale Balzanprijs. In 2009 werd hij benoemd tot Simon Stevin Meester, de hoogste onderscheiding voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Aan de Max Planck Medaille is geen geldprijs verbonden. De onderscheiding bestaat uit een gouden medaille en een oorkonde op perkament. De prijs wordt in maart komend jaar uitgereikt. 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.