Eureka

De Explorer kan sneller en met een hogere resolutie dan een PET-scanner een complete 3D-weergave van het menselijk lichaam maken.

De ontwikkeling van de Explorer, het resultaat van een samenwerking tussen de Universiteit van Californië en het bedrijf United Imaging Healthcare (UIH) in Shanghai, kostte ruim tien jaar.
 

Combinatie van PET en CT

De Explorer combineert de technieken positronemissietomografie (PET) en computertomografie (CT). Hij is veertig keer zo gevoelig voor radioactieve straling als een conventionele PET-scanner.

Hierdoor kan de scanner 3D-afbeeldingen maken met een veel hogere resolutie, tot op moleculair niveau. Volgens de onderzoekers waren er op de eerste scans details te zien die niet zichtbaar zijn na een conventionele PET-scan.
 

Juiste verhouding

De Explorer is ook veel sneller dan een PET-scanner. Een conventionele PET-scanner doet er 25 tot 40 minuten over om het menselijk lichaam te scannen. Dit komt doordat het systeem het lichaam in talloze plakjes opdeelt. Die plakjes worden daarna samengevoegd tot een 3D-weergave. De Explorer kan die 3D-scan in één keer te doen. 

Afhankelijk van de precieze toepassing is de juiste verhouding te bepalen tussen hoge snelheid, hoge beeldkwaliteit en een kleinere dosis radioactieve stof. Een diagnostische scan maken kan bijvoorbeeld al binnen twintig tot dertig seconden.


Near real time

Het is zelfs mogelijk om de verspreiding van de radioactieve vloeistof door het lichaam in near real time te volgen. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld de bloeddoorstroming in het lichaam volgen of bepalen hoe het lichaam glucose opneemt.

Na een nieuwe testfase is de verwachting dat de eerste Explorer halverwege 2019 in gebruik wordt genomen. Daarna volgt geleidelijk de wereldwijde introductie. UIH zal de scanners gaan produceren.
 


Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.