Beeldbuis

We hebben ze vroeger allemaal gehad; Matchbox, Hotwheels, Dinky’s, Corgi’s – modelautootjes die ons zomervakanties lang vermaakten. Maar met het spelen kwamen de beschadigingen en verging de glans. Gelukkig zijn er mensen die als volwassene hun vrije tijd besteden aan het weer tiptop maken van deze geliefde auto’s.

In deze aflevering van de Beeldbuis kijken we naar een paar video’s van het YouTube-kanaal BaremetalHW, dat helemaal gericht is op modelauto’s. Om te beginnen de restauratie van een heel bijzondere; de Aston Martin DB5 uit de James Bondfilm Goldfinger. In de film heeft de auto allerlei door Q aangebrachte extra’s, en die zitten deels ook in dit modelautootje.

In de hierboven geplaatste clip krijg je zeker waardering voor de fijne techniek die de uitschuifbare machinegeweren en schietstoel regelen, maar het is ook erg prettig om naar Zack, de presentator, te luisteren. Hij vertelt gedetailleerd wat hij doet, en maakt af en toe erg verrassende maar welkome droogkomische opmerkingen, zoals wanneer hij het poppetje van James Bond door zijn wijkende haarlijn meer vindt lijken op een ‘geriatrische Hitler’.

In andere video’s van BaremetalHW gaat het niet zozeer om restauratie, maar bijvoorbeeld om het aanbrengen van extra’s op een modelauto. In deze clip bevestigt hij werkende koplampen in een Corvette, en hoewel het natuurlijk geen ingewikkelde elektrotechniek betreft, is het fijn om hem door het proces te zien gaan. Bovendien lijkt het een leuk instapproject in de techniek, voor op een regenachtige zondag met je kleinkind.
 


De rest van het kanaal BaremetalHW is meer van hetzelfde. De video’s zijn enigszins onvoorspelbaar gemonteerd – soms krijgen we het verven wel te zien, soms niet – maar dat stoort eigenlijk niet. Het is meditatief en de informatie is vrij volledig. Je krijgt er zeker zin van om die doos met oud speelgoed weer eens van zolder te halen.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.