Blankesteijns Beeldbuis

Deze propagandavideo tegen kunstmatig intelligente wapens die op eigen gezag hun doelwit zoeken, doet niet aan nuances. Wel aan effectief, zeer bekwaam in beeld gebracht drama. Zelden werd een idealistische boodschap zo goed – en waarschijnlijk duur – gebracht.

Anti-wapenactivisten hebben vaak iets sneus. Ze zitten op de grond en zingen een liedje, en de leuzen op hun spandoeken hebben iets machteloos. Je weet meteen: daar win je de oorlog niet mee.

 

Op alle niveaus briljant

Van zo’n bloemetjesmentaliteit is geen sprake in deze video, die de gevaren uiteenzet van kunstmatig intelligente quadcopters. Hij is op alle niveaus briljant gemaakt. De woordvoerder van de fabrikant wordt perfect neergezet als gevaarlijke gladjakker in een mooie parodie op een TED-lezing. De montage is adembenemend. De veelheid aan soorten beeldmateriaal is dat ook: lezing, nieuwsvideo, actiescène, point-of-view drone, smartphone, het houdt niet op. Deze film is geen betoog, maar een verhaal. En dat verhaal staat als een huis. Voor de goede orde: daarmee wordt hier niet per se bedoeld dat ze gelijk hebben, maar juist dat ze optimaal gebruik maken van effectbejag.

Zo zien we waar een zwerm intelligente quadcopters toe in staat zou zijn en wat er zou kunnen gebeuren als deze technologie per ongeluk zou worden verkocht aan iets minder good guys.

 

Wereldvrede

Je vraagt je af hoeveel de film heeft gekost, en hoe een club waar geen grote industrie achter zit zoveel geld bij elkaar heeft kunnen brengen. De actiegroep heet Stop Autonomous Weapons en de site bevat wellicht een hint: het is een conglomeraat van véél organisaties die op een of andere manier de wereldvrede nastreven. Wellicht dat er, nadat de hoed was rondgegaan, toch een klein fortuin beschikbaar was.

Het verhaal gaat buiten beeld overigens gewoon door. Het wapenbedrijf van de gelikte woordvoerder heeft een naam en die is kort in beeld: Stratoenergetics.com. Er is voor dit bedrijf zelfs een website gemaakt. Warm aanbevolen, en dan vooral de FAQ, waarin ‘veelgestelde vragen’ over de onderneming worden beantwoord. De manier waarop dat wordt gedaan is even bloedstollend als de presentatie in de video. Zeker doorlezen tot het einde dus.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.