De ‘meetbaksteen’ van het bedrijf Althen Sensors & Controls, waar wij eerder over schreven, is geschikt om het langzaam verzakken van kades te meten. Dat blijkt uit net afgeronde praktijkproeven in Amsterdam in combinatie met simulaties.
 

Met zijn aardse kleur valt hij nauwelijks op wanneer hij tegen een kademuur zit geplakt. En dat is ook precies de bedoeling. De SmartBrick van Althen Sensors & Controls is een meetkastje dat permanent de hoek van een kademuur meet en dus jarenlang tegen die muur gelijmd moet zitten.
 

Monitoren van kademuren

Althen is een van de vier bedrijven die met een technische oplossing reageerde op een oproep van de gemeente Amsterdam in 2020. De vraag was: welk bedrijf kan een slimme en betaalbare technische oplossing bedenken voor het monitoren van kademuren en de funderingen van gebouwen, anders dan de bekende methoden uit de landmeetkunde tachymetrie en waterpassing.
 

Verzakking of uitbuiking

Het idee van Althen is om op elke kademuur die moet worden gemonitord een SmartBrick te plakken. Die meet niet alleen de schadelijke zware schokken (van langs denderende vrachtwagens), maar vooral meet het kastje de hoek waaronder de kademuur staat. Wanneer daarin een verandering optreedt, kan dat wijzen op verzakking of zogenoemde ‘uitbuiking’, het breder worden van de kade in de richting van het water. Laat dit te lang op zijn beloop, dan kan dit leiden tot bezwijken van de kade.

Hoe dat werkt is te zien in deze video:
 

 

Simpel data-dashboard

Begin dit jaar had Althen een complete oplossing voor de gemeente Amsterdam klaar, en die is in het afgelopen half jaar getest, meldt het bedrijf in een persbericht. Het combineert een aantal SmartBricks met een simpel data-dashboard om de meetgegevens te bekijken en de beschikbare capaciteit om de meetkastjes in serie te produceren.
 

'Geen rocket science'

Uit verschillende proeven blijkt dat de SmartBrick zeer kleine bewegingen detecteert en op die manier kan bijdragen aan de voorspelling wanneer een kademuur (of een brug) gaat bezwijken. ‘SmartBrick is geen rocket science als je kijkt naar de inclinatiesensor die erin zit’, zegt ceo Thijs Haselhoff van Althen in het persbericht.

‘Maar de combinatie van eigenschappen maakt hem zeer innovatief: hij is draadloos, heeft een heel gebruiksvriendelijk dashboard en een batterij die tot bijna zeven jaar lang vier berichten per dag verstuurt.’
 

Inspectie ter plaatse

Het allernauwkeurigste meetapparaatje dat hiervoor op de markt is, is de SmartBrick niet. Waar hij in uitblinkt is in het zeer regelmatig melden van de hoek van een constructie, tegen lage kosten. Ontstaan in die hoek afwijkingen, dan kan er een gerichte inspectie ter plaatste worden uitgevoerd.

Na de zomer geeft de gemeente Amsterdam de vier bedrijven duidelijkheid over het vervolg. Althen is in de tussentijd alvast bezig met opvolgers van de SmartBrick: een variant die wél veel nauwkeuriger de hoek meet, en een variant die geschikt is voor onder water. De eerste resultaten van proeven hiermee zijn bemoedigend.

 

Foto, illustratie en video Althen Sensors & Controls

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.