Eureka

Vele batterijen samen kunnen duurzaam opgewekte elektriciteit opslaan en vrijgeven om zo het elektriciteitsnet te helpen stabiliseren. Gogoro en Enel X uit Taiwan gaat dat nu doen met batterijwisselstations voor elektrische scooters.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Gogoro levert een reeks aan elektrische scooters met een Swap & Go batterijwisselsysteem. De scooterrijder kan zijn lege batterij binnen enkele seconden verwisselen voor een volle uit een batterijwisselstation.

Ook andere scootermerken maken van het systeem gebruik. Inmiddels heeft Gogoro door heel Taiwan een netwerk gebouwd van enkele duizenden van deze GoStations. En die krijgen nu een tweede functie.Virtual Power Plant

Enel X beheert de grootste Virtual Power Plant (VPP), ofwel virtuele energiecentrale, van Taiwan door allerlei batterijsystemen te koppelen. Daar zijn vanuit de samenwerking met Gogoro nu dertienhonderd GoStations aan toegevoegd op vijfhonderd locaties door heel Taiwan. Halverwege dit jaar moeten dat er 2500 zijn op duizend locaties.

Wanneer er een overschot aan groene stroom is dan kan dit, afhankelijk van de beschikbare batterijcapaciteit, worden opgeslagen in de batterijen in de GoStations. Wanneer er veel vraag is op het elektriciteitsnet wordt het laden van de accu’s tijdelijk onderbroken en gaan ze stroom leveren. Uit een pilotproject dat vorig jaar is gedaan zou blijken dat het benutten van GoStations als VPP geen belemmering opleverde voor scooterrijders.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Gogoro

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.