Een Chinees plan voor een nieuw type bus op de High Tech expo in Beijing wekte de interesse van Chinese overheidsbeambten, die kampen met een vervuilend en verstikt wegennetwerk.

De bus lijkt nog het meest op een mobiele tunnel die over het wegdekt beweegt. Via aparte rails (die wat lijken op vangrails) schuift de bus over de rijdende auto's heen, terwijl de passagiers in een laag daarboven zitten. Op die manier zijn alle files te ontwijken met een snelheid van 65 km/h.

Het idee achter de bus is niet nieuw. Sterker nog, het stamt al uit 1969. Toen bedachten twee Amerikaanse architecten de landliner als oplossing voor het fileprobleem. Sindsdien bleek het echter op vele redenen niet uitvoerbaar of rendabel.

Deze nieuwe versie maakt echter een betere kans. Het prototype, een schaalmodel dat in een miniatuurstad met auto's rijdt, maakte veel indruk op de beurs. Bovendien zegt de initiatiefnemer Transit Explore Bus bezig te zijn met een prototype dat in juli of augustus moet worden getest in de stad Changzhou.

Wie weet heeft het futuristische idee deze keer meer succes.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.