uit het magazine

Bouwen, bouwen, bouwen: dat is wat Saudi-Arabië vandaag de dag kenschetst. Het land maakt om de paar maanden plannen bekend voor weer een volgend bouwproject dat het vorige in schaal en ambitie overtreft.

Vorig jaar presenteerde het land The Line, een kilometerslange, liggende wolkenkrabber die miljoenen mensen moet gaan huisvesten. Onlangs kondigde het een volgend gebouw aan dat het voorstellings­vermogen bijna te boven gaat. De Mukaab is een kubusvormig gebouw dat in het noordwesten van hoofdstad Riyad moet verrijzen. Het gebouw meet maar liefst 400 x 400 x 400 meter.

Dat zijn afmetingen waarvan vooral de hoogte tot de verbeelding spreekt. Alleen waar de meeste wolkenkrabbers van vergelijkbare hoogte smal en rank zijn, daar gaan de Saudi’s gaan met dit ontwerp voor inhoud.Spiraalvormige toren

De Mukaab krijgt als opvallendste eigenschap een spiraalvormige toren binnenin het hoofdgebouw. Dat is dus niet massief, maar is een soort atrium met ruimte voor een wolkenkrabber-in-een-wolkenkrabber. Het kubus­vormige gebouw krijgt twee miljoen vierkante meter aan vloeroppervlak en een volume van twintig keer het Empire State Building in New York.

De Mukaab met zijn spiraliserende toren erin moet een populaire toeristische bestemming worden met een groot aantal winkels, culturele en toeristische attracties, woningen en hotels, commerciële ruimten en recreatie­faciliteiten, schrijft het Saudische Public Investment Fund.


Holografische afbeeldingen

Het ontwerp voor het gigantische gebouw is geïnspireerd op Najdi-architectuur, de traditionele bouwkunst van Saudi-Arabië. Binnenin zal ook plek zijn voor holografische afbeeldingen gecreëerd met de modernste digitale technieken. Zo knopen de ontwerpers lokale traditie aan de nieuwste technologie.

Wat de enorme afmetingen betekenen in constructief opzicht, heeft het fonds niet bekendgemaakt. Wel dat het gebouw er in 2030 moet staan, een planning die op z’n minst ambitieus te noemen is.


Beeld: Public Investment Fund

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.