Op vakantie valt er met de telefoon genoeg te doen, zelfs zonder internet. Vier vakantie-apps op een rij.

 

Gasfles

Gasfabrikant Primagaz biedt hulp op de camping. Het bedrijf heeft een manier gevonden om een smartphone te laten meten of een gasfles nog vol is.

Door met een metalen voorwerp tegen de gasfles te tikken ontstaat een specifiek geluid dat de smartphone opvangt. Aan de hand van de kennis over de gasfles, berekent de app vervolgens hoe vol die nog zit: een hoger geluid betekent een vollere fles.

Primagaz Easyblue | iOS en Android | gratis

 

Zon

Hoeveel zonlicht is te veel voor je huid? Er zijn genoeg apps die hiervoor bijstand verlenen; de Wolfram Sun Exposure App is een van de uitgebreidste. Aan de hand van locatie en huidtype geeft de app in detail aan hoe lang je op elk tijdstip van de dag in de zon mag blijven. Vul de zonnebrandfactor van de door jou gebruikte zonnecrème in en de zonnetijd past zich aan. Enige nadeel is dat het geen huidtypetest bevat, waardoor het min of meer gissen is in welke categorie je valt. Sun Shield pakt dat iets handiger aan. Met een paar simpele vragen over bijvoorbeeld oogkleur en sproeten berekent de app het huidtype en levert daarna de zoninformatie.

Wolfram Sun Exposure | iOS | € 0,99

Sun Shield | Android, gratis | iOS, € 0,99

 

Meten is weten

Hoe hoog is de kerk in dat idyllische Italiaanse stadje? Op vakantie kun je daarvoor een app inschakelen als Smart Measure. De app meet eerst de afstand tot de onderkant van het object. Dat is een kwestie van een driehoeksmeting: de smartphone registreert de hoek waaronder je hem houdt als je op de onderkant van het object richt, handmatig vul je in hoe hoog je de smartphone houdt, en de app berekent de afstand. Richt je je smartphone vervolgens naar de bovenkant van het object, dan rekent de app de hoogte uit. Dat gaat goed bij niet al te hoge gebouwen. Een test met de meer dan 100 m hoge Hoftoren en Nieuw Babylon in Den Haag resulteert in grote afwijkingen: de app onderschat de hoogte systematisch.

 Smart Measure | Android | gratis

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.