Eureka

De plaats van een misdrijf wordt in de regel heel precies in kaart gebracht. Een nieuw, digitaal meetinstrument voorkomt dat daarbij sporen worden gewist. 

Bij het onderzoeken van een misdrijf fotografeert de forensisch onderzoeker alles op en rond het plaats delict. De onderzoeker maakt daarbij gebruik van een liniaal, om sporen op te meten. Dat heeft allerlei nadelen waardoor de uitkomsten van het onderzoek minder betrouwbaar kunnen zijn. Bovendien kunnen de sporen worden bevuild of aangetast.

Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de TU Delft hebben een betere manier gevonden. Zij hebben een digitaal meetinstrument, de FreeRef, ontwikkeld dat je in combinatie met een camera kunt gebruiken. Het gebruik van een liniaal is daarmee overbodig.


Prototype

Het prototype van de FreeRef bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een nauwkeurige laserprojector die op de lens van een camera wordt geplaatst. De projector projecteert laserpuntjes rond het spoor dat de onderzoeker wil opmeten. Het tweede onderdeel is software die op basis van deze laserprojectie de maten kan afleiden

Projectleiders Arjo Loeve (TU Delft) en Paul van den Hoven (NFI) hebben het prototype met succes getest op een politie-academie, waar zij samen met studenten en forensisch onderzoekers een plaats delict in scène hebben gezet. De FreeRef kan veel tijd besparen bij een sporenonderzoek.

Daarbij verlaagt het prototype het risico op het vervuilen van sporen en meetfouten. De test was een noodzakelijke stap om de FreeRef verder te ontwikkelen. ‘Doordat situaties op een plaats delict in de praktijk vaak complexer zijn, is de software nog niet altijd in staat om de laserprojectie te detecteren’, zegt Loeve. Daar wordt de komende maanden verder aan gewerkt door het team van Delftse onderzoekslijn Engineering for Forensics.


Tekst: Juliska Wijsman

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.