Eureka

Over tien jaar zijn injectienaalden vervangen door micronaaldpleisters, voorziet de Delftse startup uPATCH. Daarom ontwikkelde de startup alvast een hulpmiddel om de pleister aan te brengen.
 

Een vaccin dat per post kan worden verstuurd en dat iedereen waar ook ter wereld zelfstandig kan aanbrengen. Dat is de belofte van micronaalden: minuscule naaldjes in de vorm van een pleister die medicijnen en vaccins vlak onder de huid kunnen afleveren.

De micronaaldjes zijn kleiner dan één millimeter en zitten bevestigd op ‘pleisters’ van ongeveer één vierkante centimeter. Wanneer men die pleister op de huid aanbrengt, prikken de naaldjes net door de bovenste huidlaag maar zo ondiep dat het geen pijn doet.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Micronaalden

Terwijl de meeste bedrijven zich richten op het ontwikkelen van de micronaaldpleisters, blijkt het zelfstandig aanbrengen niet altijd goed te gaan, ontdekte onderzoeker Koen van der Maaden tijdens zijn promotieonderzoek. De naaldjes blijken namelijk niet altijd goed door de taaie huid heen te prikken.

Dat was het begin van de startup uPATCH, die Van der Maaden samen met productontwerper en vriend Bart van Oorschot oprichtte. uPATCH ontwikkelt applicatoren die micronaaldpleisters met één druk op de knop aanbrengen in de huid. Het apparaat trekt de huid strak en bepaalt druk en snelheid waarmee de pleister op de huid wordt gedrukt.


Herbruikbare applicator

Eenmaal in de huid lost de coating aan de buitenkant van de naaldjes op en komt de werkzame stof vrij. Afhankelijk van het soort medicijn moet de patch een minuut tot een week op de huid blijven zitten.

uPATCH biedt twee producten aan: een herbruikbare applicator voor patiënten die vaker medicijnen moeten toedienen en een kleinere, wegwerpapplicator die door de brievenbus past voor eenmalige vaccinaties.


Medische certificering

Volgens Van Oorschot is het een kwestie van tijd tot micronaalden op de markt komen. ‘Het zal nog zo’n vijf, zes jaar wachten zijn op de medische certificering. Als het zover is gaan alle farmaceuten hun portfolio herzien: de toepassingen van micronaalden zijn eindeloos. Wij hebben dan alvast een applicator.’


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: uPATCH

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.