blankesteijns beeldbuis

Art Nalls, een ex-piloot en een succesvolle vastgoedondernemer, kreeg de kans een Harrier te kopen, het iconische Britse gevechtsvliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen en ook in de lucht kan stilhangen. Inmiddels leidt hij een bedrijf dat er drie bezit. Binnenkort, zegt hij, heeft hij de enige nog vliegende Harriers ter wereld. Deze al wat oudere video was aanleiding tot een complete serie waarin het opknappen van de straaljager in detail wordt gevolgd.

Het cv van Art Nalls is lang. ‘You name it, I’ve flown it.’ Van F-16 tot B-52 en van alles daar tussenin. Toch hield hij er ruim twintig jaar geleden mee op om in onroerend goed te gaan investeren. Dat deed hij zo succesvol dat hij zich op een gegeven moment eigen vliegtuigen kon permitteren. Toen hij hoorde dat er Harriers te koop kwamen, bleek zelfs dat tot de mogelijkheden te behoren. Hij raadpleegde de luchtvaartautoriteiten om uit te zoeken of je als particulier eigenlijk wel met zo’n toestel mocht vliegen. Om een lang verhaal kort te maken: het mocht, maar bij het kleinste foutje zou er worden ingegrepen.

Na de koop begon het verhaal eigenlijk pas: het transporteren van de kist en daarna het opknappen en natuurlijk het vliegen zelf. Als Art opstijgt, voel je als kijker iets van de euforie die hij gevoeld moet hebben. Maar deze veelbekeken video slaat alle harde werk dat daarvoor heeft plaatsgevonden, zonder mededogen over.

AARP, een belangenorganisatie voor Amerikaanse gepensioneerden, vond dit een mooi verhaal om verder uit te werken en wijdde er een heuse serie aan, die kort geleden online kwam. Het format is erg Amerikaans en bombastisch; de formule van de bekende reality-tv is niet ver weg. Nalls is een echte marineman; hij spreekt in korte zinnen, altijd gedecideerd. Een ideale hoofdpersoon voor staccato gemonteerde reportages. Maar de invalshoek is verrassend techisch, met bijvoorbeeld een aflevering over de restauratie (de tweede hieronder) en een die speciaal gewijd is aan de schietstoel (de derde). Heerlijke vliegtuigporno voor iedereen die nooit verder zal komen dan een middenklasser op vier wielen en een ticket bij EasyJet. Hieronder de complete serie.
 


 


 


 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.