In de overbrenging die het Engelse bedrijf Magnomatics heeft ontwikkeld zitten geen tandraderen, maar permanente magneten. Die zorgt ervoor dat deze transmissie minder last heeft van warmteverliezen, slijtage en schade bij overbelasting. Een Canadees bedrijf gebruikt het principe nu in pompen die olie of gas uit de grond halen.


In het ontwerp van Magnomatics zitten drie concentrische ringen die elkaar via sterke permanente magneten verschillende snelheden kunnen geven. Omdat de magneten erg sterk zijn – rond de 1 T – is het totale krachtmoment vergelijkbaar met dat van een overbrenging op basis van tandwielen.

Omdat er geen contact is tussen de draaiende ringen heeft het systeem erg weinig onderhoud nodig. Slijtage is er nauwelijks. Doordat er weinig warmteverlies is, is het rendement van de transmissie hoog: zo’n 96 %. ‘Bij overbelasting gaat ons systeem alleen slippen, zonder dat er iets kapotgaat’, zegt directeur Aandrijftechnologie Andrew Myers van Magnomatics.


Windturbines

Continu variabele transmissie die Magnomatics
heeft ontwikkeld. Illustratie: Magnomatics.

Het systeem is veelbelovend voor gebruik in windturbines. Die werken veelal met tandwielkasten om de trage, krachtige rotatie van de turbine-as om te zetten in de veel hogere draaisnelheid van de generator. Wanneer die vervangen zou worden door de magnetische direct drive, zou de overbrenging veel minder ruimte innemen. Magnomatics doet dan ook mee aan een EU-project, genaamd Innwind, waarbinnen een zeer grote offshore-windturbine van 10 tot 20 MW wordt ontwikkeld.


Motor


Keer het principe van de magnetische direct drive om, en je hebt een elektromotor. De eerste echte toepassing hiervan komt van het Canadese bedrijf Zilift, dat de technologie in licentie heeft genomen voor in pompen die olie en gas uit de grond halen.


Lees verder in het artikel Contactloze krachtbron in het aprilnummer van De Ingenieur.

Illustratie opening: Cobham-Opera.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.