Eureka

Voor wie niet graag in een tent slaapt maar wel van meerdaagse fietstochten houdt, is er nu de Hupi: een mini-caravan voor achter de e-bike.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Met de komst van e-bikes is ook nichemarkt ontstaan van enthousiaste doe-het-zelvers die trailers klussen voor achter de e-bike. Een daarvan is de Hupi-caravan, die de Fin Urpo ‘Upi’ Merranmaa bouwde. Een klusproject waar de Fin naar eigen zeggen meer dan vijfduizend uur aan spendeerde.


Caravan voor één persoon

Het resultaat is de strak afgewerkte Hupi-caravan die er precies zo uitziet als een echte caravan, alleen dan kleiner. Met een breedte van 93 centimeter, hoogte van 120 cm en lengte van 195 cm biedt de caravan precies slaap- en zitruimte voor één persoon.

Een zonnepaneel op het dak voorziet de minikoelkast van stroom en zou – wanneer deze in de toekomst van 150 naar 250 watt wordt verhoogd – volgens Merranmaa ook kunnen worden gebruikt om de e-bike tijdens het rijden mee op te laden.



Punt van aandacht zijn de remmen

Een punt van aandacht zijn de remmen, die vooralsnog alleen op de e-bike en niet op de caravantrailer van 78 kilogram zelf zijn gemonteerd.

Inmiddels is de Hupi op de markt gebracht door een Finse autogarage, het Finnish Commercial Vehicle Center (FCVC).  Ondanks de brede belangstelling wereldwijd, zijn er nog geen caravans verkocht. Misschien ligt dat ook wel aan de prijs: de fietscaravan kost 5990 euro.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Urpo Merranmaa

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.