Eureka

Spraakbesturing van een telefoon kan handig zijn, maar is niet altijd praktisch in het openbaar en potentieel privacygevoelig. Een Franse startup heeft nu oordopjes ontwikkeld die de gebruiker in staat stellen de telefoon te bedienen door enkel de gezichtsspieren te bewegen.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De Franse startup Wisear heeft de Perceive-oordopjes ontwikkeld als een eerste stap naar volledige aansturing op basis van hersen­activiteit. Deze eerste stap is aansturing door subtiele bewegingen van de gezichtsspieren.

Hierdoor worden zwakke elektrische signalen in de huid van de gehoorgang opgewekt. De innovatieve oordopjes kunnen die detecteren en omzetten in een commando.



Subtiele bewegingen

Gebruikers kunnen zo met tamelijk subtiele bewegingen, zoals het op elkaar drukken van de kaken, commando’s doorgeven. Ze kunnen zelf instellen welk commando aan welke beweging wordt gekoppeld, bijvoorbeeld de telefoon opnemen of muziek afspelen.

De oordopjes maken via Bluetooth contact met een smartphone, laptop of headset.


Aansturen met oogbeweging

Op dit moment is het aantal ­mogelijke commando’s nog beperkt tot twee. Wisear wil eind dit jaar naast aansturing door gezichtsspieren ook oogbewegingen toevoegen. Een andere mogelijkheid die wordt onderzocht is aansturing door de gezichtsbewegingen bij het stil uitspreken van commando’s.

Wisear heeft al een werkend prototype van de oordopjes gemaakt, voorzien van elektroden die elektrische signalen in de huid van de gehoorgang opvangen. Het bedrijf is van plan om de oordopjes zelf in productie te nemen en de technologie in licentie aan te bieden.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Wiseair

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.