Advertorial

Om monsters voor biomedisch onderzoek zo snel mogelijk te kunnen verwerken, heeft het laboratoriumpersoneel ergonomische werkplekken nodig. Bij een nieuw ontwerp van een bemonsteringskophouder kozen de engineers voor hoogwaardige machineonderdelen, die hoge snelheden op een veilige manier kunnen reguleren en massa’s tot maximaal 10 kilogram betrouwbaar kunnen fixeren.

 

Het bewandelen van onconventionele paden bij constructieoplossingen is voor tech-solute GmbH de gewoonste zaak van de wereld. Het bedrijf uit het Duitse Bruchsal, vlakbij Karlsruhe, is gespecialiseerd in technische productinnovaties. In het begin lag de focus puur op conceptontwikkeling, maar later groeide het serviceaanbod van het bedrijf mee met de toenemende vraag van klanten om technische ideeën te vertalen naar bijna-serieontwerpen. tech-solute ontwikkelt tegenwoordig een breed spectrum aan ideeën voor serieproductie, maakt prototypen en houdt zich bezig met zowel eigen innovatieprocessen als die van de klant. Zo ontwikkelde tech-solute onlangs voor een klant uit de biomedische meettechniek een montagehulp voor het werken met laboratoriummonsters en maakte hiervoor vervolgens een prototype. Met behulp van dit nieuwe ontwerp is het mogelijk om de bemonsteringskop op verschillende niveaus vrij te bewegen en zonder krachtinspanning in de juiste positie te brengen. Het montagehulpmiddel wordt vervolgens stevig in de best mogelijke positie gefixeerd. Daarbij zijn vier klemelementen en een gasdrukveer van ACE Stoßdämpfer GmbH in één constructie geïntegreerd.

 

Snel, voordelig en efficiënt

Door deze en andere componenten slim met elkaar te combineren en dankzij agile productontwikkeling is het mechanica-ontwikkelingsteam van projectleider Philipp Aders van tech-solute er in korte tijd in geslaagd een functioneel prototype van een bemonsteringskophouder te bouwen. Het prototype heeft zich in productietests al bewezen. Een van de twee oprichters en bedrijfsleider van tech-solute, dr.-ing. Dirk Schweinberger, over de procedure: "Omdat we op zoek waren naar een snelle, voordelige en efficiënte oplossing, waren we van plan om standaardcomponenten te gebruiken. Wij kenden de voordelen van de machineonderdelen van ACE uit eerdere projecten. Dankzij de klemelementen kunnen de monsters in elke positie worden vastgezet en dankzij de gasdrukveer verlopen de op- en neerwaartse bewegingen soepel en zonder grote krachtinspanningen." Het gebruiksgemak van de bemonsteringskop staat daarbij centraal. Met het nieuwe ontwerp van tech-solute kunnen alle vier de assen afzonderlijk worden versteld. Met slechts één hand kan de desbetreffende as worden ontgrendeld terwijl met de andere hand het monster opnieuw gepositioneerd wordt. In vergelijking met het systeem dat voorheen werd gebruikt, is deze handeling een stuk eenvoudiger geworden.

 

De oplossing: hoogwaardige serieonderdelen

De montagehulp is bevestigd aan een in de hoogte verstelbare tafel met een verticale lineaire geleider van aluminium. Hierdoor kan het gehele uiteinde van de stang elektrisch naar boven en beneden worden bewogen. Om het heffen en laten zakken van de bemonsteringskophouder te vereenvoudigen, is een gasdrukveer van het type GS-22-250 van ACE gemonteerd. Bij de keuze hiervoor werd gebruikgemaakt van de calculatietools op de homepage van ACE Stoßdämpfer GmbH:

Binnen korte tijd kan daarmee maatwerk worden geleverd. In de meeste gevallen zijn de industriële gasveren van ACE binnen 24 uur klaar voor verzending.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.